Το FTC προειδοποιεί το Κογκρέσσο για τη μη αναγκαιότητα νέων νόμων κατά του spyware

0

Ο εκπρόσωπος της Ομοσποδνιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) απευθυνόμενος προς το Κογκρέσο, δήλωσε ότι η Αμερική δεν έχει ανάγκη από άλλους νόμους που θα αντιμετωπίζουν το spyware, την παρακολούθηση δηλαδή του υπολογιστή ενός χρήστη χωρίς την άδειά του, καθώς η υπάρχουσα νομοθεσία περί απάτης σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία επαρκούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Το πρόβλημα σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, εστιάζεται στον εντοπισμό και την ποινική δίωξη των «κατασκόπων» του διαδικτύου, καθώς αυτοί αλλάζουν συνεχώς τοποθεσίες και συνήθως δρουν από χώρες εκτός των ΗΠΑ.

Το γεγονός αυτό είχε τονιστεί από το FTC ήδη από τις αρχες του έτους, ωστόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε πρόσφατα δύο νομοσχέδια που ασχολούνται με το θέμα του spyware. Ο πρώτος απαιτεί να υπάρχει η συναίνεση του χρήστη στην εγκατάσταση νόμιμων προγραμμάτων software που θα συλλέγει τα προσωπικά δεδομένα του μέσω του υπολογιστή του. Ο δεύτερος ποινικοποιεί την χωρίς την άδεια του χρήστη ηθελημένη πρόσβαση τρίτου στον υπολογιστή του, καθώς και τη με πρόθεση υπέρβαση του δικαιώματος πρόσβασης.

Οι δύο νόμοι θα περάσουν αυτό το μήνα και από το Κογκρέσο, όπου πιθανότατα θα καταψηφιστούν, ωστόσο η Βουλή φέρεται αποφασισμένη να τους επαναφέρει τον Ιανουάριο.

Σχόλια