Το Ιράν ετοιμάζει εγχώριο σύστημα διαδικτύου, αποκλείοντας τη Google

0

 Το Ιράν είναι από τις χώρες με την αυστηρότερη επεξεργασία πληροφοριών που διαχέονται μέσω του παγκόσμιου ιστού, ενώ συχνά αποκλείονται πληροφορίες που στοχεύουν την ιρανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων των Ιρανών Φοιτητών, ο πρόσφατος αποκλεισμός της Google οφείλεται στην άρνησή της να αποσύρει από ιστοσελίδα συμφερόντων της, και συγκεκριμένα το YouTube, την αντι-ισλαμική ταινία που έχει προκαλέσει σάλο στον ισλαμικό κόσμο.

Το εγχείρημα του Ιράν για τη δημιουργία εγχώριου διαδικτύου θεωρείται από πολλούς ότι στοχεύει σε έναν ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο πληροφοριών. Άλλωστε, πολλοί ιστότοποι (Facebook, YouTube) που θεωρούνται επίφοβοι για τη διάδοση αντικυβερνητικών μηνυμάτων έχουν ήδη μπλοκαριστεί από τις Ιρανικές Αρχές, αναγκάζοντας του Ιρανούς που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε αυτούς να καταφεύγουν σε εναλλακτικούς τρόπους διασύνδεσης. Από την πλευρά τους οι Ιρανικές Αρχές, μετά το πλήγμα που δέχθηκαν στο πυρηνικό τους πρόγραμμα από ιό μέσω διαδικτύου, επιδιώκουν συνεχώς μεγαλύτερη ασφάλεια των πληροφοριών τους και συνεπώς αυστηρότερο έλεγχο του κυβερνοχώρου.

Προς αυτή την κατεύθυνση προβλέφθηκε και η δημιουργία ενός τοπικού ιστού. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν η πρόσβαση στον παγκόσμιο ιστό θα αποκλεισθεί ή θα διατηρηθεί παράλληλα προς τον εγχώριο.

Σχόλια