Το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από το Stuxnet σύμφωνα με τους New York Times

0

Το Ισραήλ φαίνεται ότι τελειοποίησε το ηλεκτρονικό σκουλήκι Stuxnet που επιτέθηκε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Στο κείμενο αναφέρεται ότι το Stuxnet δοκιμαζόταν επί δύο χρόνια στις ισραηλινές πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ντιμόνα στην έρημο Νεγκέβ, όπου, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, χρησιμοποιήθηκαν φυγόκεντροι για τον εμπλουτισμό ουρανίου ίδιες με αυτές που χρησιμοποιεί το Ιράν. Επιπλέον, οι Times της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι οι δοκιμές του κακόβουλου κώδικα πραγματοποιούνταν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Η εφημερίδα μεταφέρει εξάλλου δηλώσεις αμερικανού ειδικού που δεν κατονομάζεται και ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι για να ελέγξει κανείς το σκουλήκι, πρέπει να γνωρίζει τα μηχανήματα καθώς και ότι ο λόγος που το σκουλήκι ήταν επιτυχές είναι ότι οι Ισραηλινοί το είχαν δοκιμάσει.
Το Stuxnet επηρέασε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, γεγονός που παραδέχθηκε και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Σύμφωνα μάλιστα με το επίμαχο δημοσίευμα, το σκουλήκι αύξησε την ταχύτητα περιστροφής στα μηχανήματα και τελικά κατέστρεψε το ένα πέμπτο των φυγόκεντρων.

Σχόλια