Το Κογκρέσο δέχεται πιέσεις για την ψήφιση νομοσχεδίου για την διαδικτυακή πειρατεία

0

Η αμερικανική βιομηχανία της ψυχαγωγίας πιέζει το Κογκρέσο να ψηφίσει πολυνομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πειρατείας στο διαδίκτυο. Αν ψηφιστεί, χιλίαδες χρήστες που «κατεβάζουν» πειρατικά μουσικά ή κινηματογραφικά αρχεία κινδυνεύουν να φυλακιστούν.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη φυλάκιση μέχρι και 5 χρόνια όσων χρηστών διαθέτουν πάνω από 1.000 αρχεία στις υπηρεσίες ανταλλαγής αρχείων του διαδικτύου, όπως το Kazaa και το eDonkey. Παράλληλα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα έχει τη δυνατότητα να επιδιώξει την καταβολή αποζημίωσης από τους καταδικασθέντες για τη διανομή των πειρατικών αρχείων. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι με το νέο νόμο οι εισαγγελικές αρχές δεν χρειάζεται πλέον να αποδείξουν τον δόλο του δράστη, κάτι στο οποίο αντιδρούν οι πολέμιοι του νομοσχεδίου. Οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι τα προγράμματα ανταλλαγής αρχείων διαθέτουν αυτόματα τα πειρατικά αρχεία μεταξύ των χρηστών του Internet, πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης του υπολογιστή, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταδικαστεί.

Πάντως, δεν είναι σίγουρη η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από το Κογκρέσο, το οποίο αναμέναται να συνεδριάσει για τελευταία φορά φέτος, μετά τις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές.

Σχόλια