Το Openleaks ο βασικός ανταγωνιστής του Wikileaks

0

Στην ίδρυση ιστοτόπου αντιστοίχου περιεχομένου με εκείνο του Wikileaks προχωρά πρώην στενός συνεργάτης του ιδρυτή της γνωστής ιστοσελίδας Τζούλιαν Ασάνζ και τέως δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία. Ο Ντάνιελ Ντόμσάιτ Μπέργκ απομακρύνθηκε από το Wikileaks λόγω διαφωνιών επί σειράς θεμάτων με τον Ασάνζ, ενώ η ιστοσελίδα, της οποίας την ίδρυση προανήγγειλε θα ονομάζεται Openleaks. Παράλληλα, ο νέος ιστότοπος φαίνεται ότι θα χρησιμοποιεί λογισμικό που θα διευκολύνει τη διακίνηση διαβαθμισμένων εγγράφων. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί σχετικά με τη λειτουργία της νέας ιστοσελίδας, με την εγκατάσταση ειδικών προγραμμάτων και τεχνολογίας στους ιστοτόπους διαφόρων οργανισμών, οι υπάλληλοι θα μπορούν ευκολότερα να διαρρέουν απόρρητα έγγραφα. Μιλώντας στο βρετανικό BBC, o κ. Ντομσάιτ Μπέργκ δήλωσε: “”νιώθαμε ότι το Wikileaks αναπτυσσόταν προς λάθος κατεύθυνση.
Το Openleaks διαφοροποιείται αισθητά από το Wikileaks, κυρίως ως προς το γεγονός ότι, κατά τον σχεδιασμό, δε θα δημοσιεύει διαβαθμισμένα έγγραφα ούτε θα επιβεβαιώνει το περιεχόμενό τους, αφήνοντας αυτή την αποστολή στους δημοσιογράφους, τα συνδικάτα ή όσους ενδιαφέρονται.
Συμπερασματικά επισημαίνεται ότι ο νέος ιστότοπος θα αποτελεί στην ουσία μια κοινότητα οργανισμών, με μαζική δημοσιοποίηση στοιχείων, στα οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόμενοι χρήστες του διαδικτύου. Με αυτόν τον τρόπο, ο Μπεργκ τονίζει ότι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Wikileaks, που κατέστη τόσο δημοφιλές ώστε με δυσκολία μπορούσε να αντεπεξέλθει στην πρωτοφανή επισκεψιμότητα.

Σχόλια