Το Πεκίνο αντεπιτίθεται στην Google για το θέμα της λογοκρισίας

0

Ως “παντελώς λανθασμένη” χαρακτηρίζει η Κίνα την απόφαση της Google να παρακάμψει τους κανόνες λογοκρισίας κατά τη χρήση της μηχανής αναζήτησης, αντίθετα, όπως ισχυρίζεται το Πεκίνο, με την αρχική υπόσχεση και δέσμευσή της.
Η Google έχει ήδη διακόψει τη λειτουργία της κινεζικής ιστοσελίδας της και παραπέμπει τους χρήστες των υπηρεσιών της από κινεζικού εδάφους, στον αντίστοιχο ιστότοπο του Χονγκ Κονγκ. Τα αποτελέσματα αναζήτησης, πάντως, και σε αυτήν την περίπτωση περνούν από τα ειδικά φίλτρα που έχουν εγκαταστήσει οι κινεζικές αρχές. Κι ενώ διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι η απόσυρση της Google από την κινεζική αγορά, που προέκυψε μετά από συντονισμένες επιθέσεις κατά του λογισμικού της στη χώρα αυτή, τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, το Πεκίνο διευκρινίζει ότι το ζήτημα δε θα πρέπει να επηρεάσει τις σχέσης Κίνας-ΗΠΑ. “Η Κίνα είναι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα να πολιτικοποιηθεί μια εμπορική διαφορά”, τόνισε χαρακτηριστικά κρατικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε εταιρεία αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί στην αγορά της χώρας θα πρέπει να σεβαστεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Στην Ουάσιγκτον, την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ για την αδυναμία των δύο πλευρών να ξεπεράσουν την κρίση στις σχέσεις τους. Την απόφαση της Google να εγκαταλείψει μία από τις πιο κερδοφόρες αγορές του πλανήτη χαιρέτησαν διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.
Ενδεικτικό του βαθμού λογοκρισίας που υιοθετεί το Πεκίνο κατά τη χρήση του ίντερνετ είναι το γεγονός ότι κατά την αναζήτηση με βάση όρους όπως “Δαλάι Λάμα” οι χρήστες λαμβάνουν μήνυμα σφάλματος ή προσωρινού προβλήματος της σύνδεσης.

Σχόλια