Το phishing στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών

0

Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αστυνομικών και δικαστικών αρχών έχει μπει το phishing, δηλαδή η παραπλάνηση των χρηστών του διαδικτύου μέσω ψεύτικων ιστοσελίδων που δήθεν εκπροσωπούν γνωστές εταιρίες, προκειμένου να «ψαρέψουν» προσωπικά τους στοιχεία, όπως κωδικοί πιστωτικών καρτών.

Ήδη συνελήφθη ο 42χρονος Καζούμα Γιαμπούνο, ο οποίος είχε δημιουργήσει μία ιστοσελίδα με το όνομα Yafoo!, προκειμένου να παραπλανήσει τους χρήστες και να τους κάνει να νομίζουν ότι πρόκειται για το γνωστό Yahoo! με σκοπό να του αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία. Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση της ιαπωνικής νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και πρόσβασης σε δεδομένα χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Ο Γιαμπούνο δημιούργησε το website τον Φεβρουάριο και το διαχειριζόταν τόσο από το σπίτι, όσο και από την εργασία του. Υπολογίζεται ότι περίπου 20 με 30 χρήστες το επισκέπτονταν κάθε εβδομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι ζημίες από το phishing στην Αμερική ανήλθαν για το 2003 στα 1,2 δις δολάρια.