Το σύστημα creative commons στην Ελλάδα

0

Το Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) εγκαινίασε τη λειτουργία των αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας Creative Commons, οι οποίες διευκολύνουν τη χρήση έργων που υπόκεινται σε δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο.
Το σύστημα αδειών Creative Commons επαναπροσδιορίζει τους κανόνες που διέπουν τη χρήση της πνευματικής δημιουργίας και δημιουργούν μια νέα ισορροπία μεταξύ δημιουργών, χρηστών και έργων πνευματικής ιδιοκτησίας βάσει των αρχών λειτουργίας του διαδικτύου.
Οι δημιουργοί διατηρούν το σημαντικότερο μέρος των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του έργου τους, παραχωρώντας το υπόλοιπο στο ευρύ κοινό των χρηστών του διαδικτύου.
Η Creative Commons είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2001 στις ΗΠΑ, με στόχο να διευκολύνει την ευρύτερη διάθεση και χρήση των έργων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η έναρξη λειτουργίας των ελληνικών αδειών Creative Commons πραγματοποιήθηκε με ειδική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία του καθηγητή Νομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ, Λόρενς Λέσινγκ.

Σχόλια