Το Wikileaks διέρρευσε το διαπραγματευτικό κείμενο που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα της TPP

0

Στο φως της δημοσιότητας έφερε ο ιστότοπος Wikileaks το μυστικό διαπραγματευτικό κείμενο, και ειδικότερα το κομμάτι των πνευματικών δικαιωμάτων, της TPP (Trans-Pacific Partnership), μιας εκ των σημαντικότερων οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η δημοσίευση του WikiLeaks έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση κορυφής σχετικά με την εν λόγω συμφωνία, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί στις 19 με 24 Νοεμβρίου, στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα.

Μάλιστα, το κεφάλαιο το οποίο δημοσιεύθηκε, και περιλαμβάνει τα σημεία διαφωνίας ανάμεσα στα 12 μελλοντικά κράτη-μέλη, είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο κεφάλαιο της TPP, λόγω της μεγάλης επίδρασης που αναμένεται να έχει στους τομείς των φαρμάκων, των εκδόσεων, των υπηρεσιών διαδικτύου, των πολιτικών ελευθεριών και των βιολογικών πατεντών.

Σημειώνεται ότι η TPP αποτελεί πρόδρομο για την επίσης μυστική συνθήκη ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership), που αφορά τις εμπορικές και εταιρικές σχέσεις επενδύσεων, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, τον Ιανουάριο του 2013.

Ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, υπογράμμισε τη σημασία τους, τονίζοντας:
«Αν θεσπιστεί, το καθεστώς αυτών των συμφωνιών θα καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης, θα “τσαλακώνει” τις άδειες πνευματικών δικαιωμάτων (Creative Commons) . Αν μιλάς, γράφεις, εκδίδεις, σκέφτεσαι, χορεύεις, τραγουδάς ή εφευρίσκεις, αν παράγεις ή καταναλώνεις τροφή, αν είσαι άρρωστος ή σκοπεύεις να αρρωστήσεις, θα βρίσκεσαι στο «στόχαστρο» της ΤPP».
 

Σχόλια