Τοποθέτηση απερχόμενου Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία στο διαδίκτυο

0

Με διακήρυξη για την ελευθερία λόγου στο ίντερνετ συνόδευσε ο Σουηδός Thomas Hammarberg την αποχώρησή του από την θέση του επιτρόπου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο Hammarberg μίλησε γενικότερα για την σημασία προστασίας της ελευθερίας λόγου στο διαδίκτυο, σχολιάζοντας την δίμηνη φυλάκιση που επέβαλε βρετανικό δικαστήριο στον 21χρονο Liam Stacey λόγω των ρατσιστικών σχολίων που έκανε για τον πoδοσφαιριστή Fabrice Muamba μέσω του Twitter.

O νεαρός Βρετανός κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο για την επανειλημμένη ανάρτηση σχολίων ρατσιστικού χαρακτήρα στον λογαριασμό του στο Twitter. Τα σχόλια στρέφονταν κατά του ποδοσφαιριστή της Bolton, Fabrice Muamba, ο οποίος κατέρρευσε στη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Ο νεαρός Βρετανός είχε παραδεχθεί ενώπιον του δικαστηρίου ότι η πρόθεση του ήταν να απομειώσει τον ποδοσφαιριστή μέσω των ρατσιστικών χαρακτηρισμών, πράγμα που εκτίμησε το δικαστήριο κατά την επιβολής ποινής φυλάκισης 56 ημερών.

«Η ποινή ήταν αυστηρή. Δεν έπρεπε να είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση. Η φυλάκιση ήταν λάθος βήμα. Η πολιτική εξουσία είναι λίγο μετέωρη όταν έχει να σταθμίσει την προστασία της ελευθερίας του λόγου με τις ρυθμίσεις κατά του ρατσιστικού λόγου. Υπάρχουν όρια στην ελευθερία του λόγου, αλλά τα νομοθετικά σώματα δεν ξέρουν πώς να τα χαράξουν. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να γινόταν μια πιο ουσιαστική συζήτηση για το θέμα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδάλλως θα καταλήξουμε να έχουμε πολύ διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης του ίδιους ζητήματος σε διαφορετικές χώρες. Στα παραδοσιακά Μ.Μ.Ε υπάρχουν εκδότες οι οποίοι είναι υπόλογοι για το περιεχόμενο που τυπώνεται. Δεν είναι εύκολο όμως να ισχύσει το ίδιο νομικό πλαίσιο για τα νέα μέσα. Υπάρχουν παγίδες και για αυτό το λόγο υπάρχει ανάγκη ευρύτερου διαλόγου για το θέμα», σχολίασε ο Hammarberg.

Οι δηλώσεις του Σουηδού Hammarberg έρχονται σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη στη Βρετανία, την οποία αναπαράγουν τόσο η νομολογία, όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την άποψη αυτή τόσο τα social media όσο και οι πλατφόρμες micro-blogging δεν πρέπει να εκφεύγουν της εφαρμογής του νόμου, όταν τίθενται ζητήματα ρατσιστικού λόγου ή συκοφαντικής δυσφήμησης. Ο δικαστής που απέρριψε την έφεση του Stacey κατά της καταδικαστικής απόφασης χαρακτηριστικά τόνισε ότι δεν υπήρχε προηγούμενη νομολογία, ούτε ειδική νομοθεσία που να συγκεκριμενοποιεί το πλαίσιο ποινής για το ρατσιστικό λόγο μέσω διαδικτύου.

 

Σχόλια