Τουρκία: Ανεφάρμοστη η δικαστική απόφαση για άρση αποκλεισμού του YouTube

0

Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν την απαγόρευση του YouTube [Link], η οποία επιβλήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση παράνομων ηχογραφήσεων άκρως απόρρητων συνομιλιών σχετικών με την ασφάλεια της χώρας, αψηφώντας τις δικαστικές αποφάσεις για άρση του αποκλεισμού.

Πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Άγκυρας αποφάνθηκε πως η απαγόρευση του YouTube παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και επικαλούμενο την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έδωσε εντολή να αρθούν οι περισσότεροι από τους περιορισμούς αποκλείοντας όμως την πρόσβαση σε 15 συγκεκριμένα βίντεο.

Ωστόσο, με ανακοίνωσή της η τουρκική κανονιστική αρχή των τηλεπικοινωνιών (BTK) δήλωσε ότι δε θα τερματιστεί ο αποκλεισμός του YouTube, παρά τις δικαστικές αποφάσεις για την άρση της απαγόρευσης. Επίσης, στην ανακοίνωση αναφερόταν πως μολονότι ορισμένοι από τους προσβλητικούς συνδέσμους έχουν αφαιρεθεί, η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ «επειδή κάποιο από το αναφερθέν περιεχόμενο συνεχίζει να είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο».

Η πρόσβαση στο Twitter είχε επίσης αποκλεισθεί [Link] μέχρι που το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε την περασμένη εβδομάδα πως ο αποκλεισμός παραβιάζει τον νόμο.

Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε χθες το πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση για την ενίσχυση των εξουσιών της ΜΙΤ, της μυστικής αστυνομίας της χώρας, μία ενέργεια που θεωρείται ότι εντάσσεται στη μάχη εξουσίας που δίνει ο Ερντογάν για να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό.

Παράλληλα, η τουρκική αστυνομία επενέβη χθες το πρωί στην Κωνσταντινούπολη για να εκδιώξει εργάτες που είχαν καταλάβει εδώ και δύο μήνες εργοστάσιο συσκευασίας και τουλάχιστον 91 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση ενώ πολλοί τραυματίστηκαν.

 

Σχόλια