Τουρκία: Αντίθετος στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης ο νέος νόμος για το διαδίκτυο

0

Αντίθετο προς τις συστάσεις που απηύθυνε το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Τουρκία, σε ότι αφορά την ελευθερία της έκφρασης, είναι, σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νιλς Μούιζνιεκς, το νομοσχέδιο που ψήφισε η τουρκική βουλή για τον έλεγχο του διαδικτύου.
Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, άσκησε κριτική στους νέους νομοθετικούς περιορισμούς στο διαδίκτυο που δημιουργεί ο νέος νόμος, σημειώνοντας ότι  προκαλεί ανησυχίες για τη συμβατότητά του σε σχέση με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα πεδία της ελευθερίας της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης, στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στην δυνατότητα πρόσβασης σε ένδικα μέσα.

Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απάντησε ότι είχε εξετάσει προσεκτικά τις πρακτικές οι οποίες ακολουθούνται στην Ευρώπη και χαρακτήρισε το νομοθέτημα “διαχειριστικό και όχι περιοριστικό και αυταρχικό, όπως καταγγέλλουν ορισμένοι”.

Αναφορά στην αντιπαράθεση με την Ε.Ε. έκανε και ο Μεβλούτ Τσαβούζογλου, ο νέος υπουργός αρμόδιος για τα θέματα της Ε.Ε., ο οποίος σημείωσε ότι υπήρξε ανοιχτή επικοινωνία και ανταλλαγή επιστολών με τον επίτροπο Στέφαν Φούλε, καθόλη τη διάρκεια της σύνταξης του νομοσχεδίου.