Τουρκία: Άρση αποκλεισμού του Twitter με δικαστική απόφαση

0

Aποκαταστάθηκε η πρόσβαση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter στην Τουρκία, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε με απόφασή του ότι το μέτρο αυτό συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και διέταξε την άμεση άρση του αποκλεισμού.

Τις προηγούμενες ημέρες, η επιτροπή τηλεπικοινωνιών είχε ανακοινώσει ότι η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει τον αποκλεισμό του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που επέβαλε πριν από δύο εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο καταγγελιών διαφθοράς εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Χαλούκ Ιπέκ, είχε προαναγγείλει ότι η απαγόρευση που επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση στο Twitter θα αρθεί στις επόμενες ώρες.

Ο αποκλεισμός του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης είχε επιβληθεί στις 20 Μαρτίου, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποφάσισε να εμποδίσει τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο καταγγελιών διαφθοράς εναντίον της κυβέρνησής του, την παραμονή  των δημοτικών εκλογών.
Ο ίδιος επέκρινε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δηλώνοντας: «Συμμορφωθήκαμε με την απόφαση, αλλά εγώ δεν τη σέβομαι, η απόφαση αυτή παραβιάζει τις εθνικές αξίες της Τουρκίας».

Σχόλια