Τουρκία: Άρση του αποκλεισμού του YouTube από το Συνταγματικό Δικαστήριο

0

Tην άρση του αποκλεισμού του YouTube διέταξε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, καθώς οι δικαστές έκριναν πως παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Μαρτίου οι τουρκικές Αρχές μπλοκάρισαν το YouTube για λόγους «εθνικής ασφάλειας», μετά την ανάρτηση μιας παράνομα ηχογραφημένης συνάντησης υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου συζητήθηκαν σημαντικά κρατικά ζητήματα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε πως η απαγόρευση του συγκεκριμένου ιστότοπου παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης και η εντολή για την άρση της απαγόρευσης απευθύνεται στην αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας (TIB), η οποία ήταν αρμόδια για την εφαρμογή της.

Πολλοί χρήστες του YouTube είχαν προσφύγει στα δικαστήρια κατά της απαγόρευσης και είχαν δικαιωθεί, όμως η κυβέρνηση δεν ήρε το μπλοκάρισμα, το οποίο είχε επιβάλει η κυβέρνηση του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από το σκάνδαλο διαφθοράς που είχε ξεσπάσει στη χώρα.

Σημειώνεται πως στις αρχές Απριλίου το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε διατάξει την κυβέρνηση Ερντογάν να άρει τον αποκλεισμό και του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.