Τουρκία: Εισήγηση αυστηρότερης νομοθεσίας για το διαδίκτυο

0

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας πρότεινε με τροπολογία που κατέθεσε στον ήδη ιδιαίτερα αυστηρό νόμο σχετικά με το διαδίκτυο, να επιτρέπεται στις αρχές να αποθηκεύουν το ιστορικό περιήγησης των χρηστών σε ιστοτόπους.

Μεταξύ άλλων, στην τροπολογία προβλέπονται αλλαγές στους κανόνες σχετικά με τα προς αποθήκευση δεδομένα, επιτρέποντας έτσι στην τουρκική αρχή τηλεπικοινωνιών να διατηρεί δεδομένα σχετικά με το ιστορικό περιήγησης των χρηστών, δίνοντας το περιθώριο στις αρχές να εξακριβώνουν ποιες ήταν οι διαδικτυακές δραστηριότητές τους.
Ακόμα, προβλέπεται η παροχή της δυνατότητας αποκλεισμού από τις αρχές, της πρόσβασης σε ιστοτόπους, χωρίς να έχουν λάβει σχετική δικαστική εντολή.

Σημειώνεται ότι το νομικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση του διαδικτύου στην Τουρκία είχε ήδη αυστηροποιηθεί φέτος και ακτιβιστές κατήγγειλαν ότι τα μέτρα που προωθήθηκαν πλήττουν την ελευθερία της έκφρασης και εισάγουν λογοκρισία.
Συγκεκριμένα, ο νόμος που εγκρίθηκε φέτος όριζε ότι τα δεδομένα των χρηστών θα παραμένουν στους εξυπηρετητές των παρόχων πρόσβασης στο διαδίκτυο για έως και δύο χρόνια και θα παραδίδονται στις αρχές μόνον κατά περίπτωση.

Πριν από ένα χρόνο, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές χρησιμοποίησαν ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους για να επιτύχουν τον συντονισμό των ενεργειών τους. Οι πλατφόρμες αυτές χρησιμοποιήθηκαν και φέτος για να διαδοθούν καταγγελίες περί διαφθοράς σε βάρος στελεχών της κυβέρνησης και γνωστών επιχειρηματιών.
Υπενθυμίζεται ακόμα, ότι οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν νωρίτερα φέτος την πρόσβαση στο Twitter και στο YouTube, αλλά η πρόσβαση στους ιστοτόπους αυτούς αποκαταστάθηκε με σχετική δικαστική εντολή.
 

Σχόλια