Τουρκία: Για παρεμπόδιση της πρόσβασης σε 3.700 διαδικτυακές διευθύνσεις κατηγορεί τις αρχές ο ΟΑΣΕ

0

«Καταπέλτης» για την Τουρκία ήταν οι δηλώσεις του παρατηρητή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μίλος Χαράσζτι αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης μέσω του Διαδικτύου στη γειτονική χώρα.
Ο κ. Χαράσζτι ανέφερε ότι η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Ίντερνετ στην Τουρκία δεν διαφυλάσσει την ελευθερία της έκφρασης και θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ή να καταργηθεί, ενώ κατήγγειλε ότι οι τουρκικές αρχές μπλοκάρουν τη λειτουργία 3.700 ηλεκτρονικών διευθύνσεων για «πολιτικούς λόγους».
«Στην παρούσα μορφή του, ο νόμος 5651, που είναι γνωστός ως ο νόμος για το Ίντερνετ, όχι μόνο περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, αλλά περιορίζει και το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία», τόνισε στην ανακοίνωσή του ο παρατηρητής του ΟΑΣΕ. Και πρόσθεσε: «Ακόμα κι αν σε κάποιες σελίδες το περιεχόμενο χαρακτηρίζεται “κακό”, όπως είναι η παιδική πορνογραφία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νόμος είναι ακατάλληλος για να επιτευχθεί ο στόχος. Αντιθέτως, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε ολόκληρες ιστοσελίδες από την Τουρκία, παραλύει η πρόσβαση σε πολλές σελίδες ανταλλαγής πληροφοριών και δικτυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης».
Ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού συνέχισε σε ακόμα πιο σκληρή γλώσσα, επισημαίνοντας ότι «ορισμένες από τις επίσημες αιτιολογίες για το μπλοκάρισμα του Ίντερνετ είναι πολιτικές, και άρα ασύμβατες με τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ για την ελευθερία της έκφρασης».
Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενος ότι «η Τουρκία παρέχει ισότιμη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας και βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αυτό».

Σχόλια