Τρία εκατομμύρια ονόματα τομέων μέσα σε τρία χρόνια

0

Τρία χρόνια μετά τα εγκαίνιά του, ο διαδικτυακός τομέας ανωτάτου επιπέδου .eu συνεχίζει να αποτελεί σημαντική επιτυχία. Υπάρχουν σήμερα πάνω από τρία εκατομμύρια διαδικτυακά ονόματα τομέων που ανήκουν σε αυτόν τον καθαρά ευρωπαϊκό τομέα ανωτάτου επιπέδου.

Η χρηματοπιστωτική κρίση δεν ήταν ικανή να ανακόψει την ανάπτυξή του: ο αριθμός των τομέων .eu αυξήθηκε κατά 2% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2009 και το .eu έχει καθιερωθεί σταθερά ως ο πέμπτος δημοφιλέστερος κωδικός χώρας ανωτάτου επιπέδου παγκοσμίως.

Η προώθηση μιας καθαρά ευρωπαϊκής διαδικτυακής ταυτότητας .eu είναι δυνατόν να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αποκομίσουν σε όλη τους την έκταση τα οφέλη της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Πολυεθνικές εταιρείες και ΜΜΕ, ΜΚΟ και κύκλοι προβληματισμού, όπως και πολίτες, έχουν όλοι υιοθετήσει το .eu για να υπογραμμίσουν την παρουσία τους στον ιστό.

Εν τω μεταξύ στις αρχές του περασμένου μήνα η Σουηδία έκανε μια συμβολική χειρονομία ως το πρώτο κράτος μέλος που υιοθέτησε το «.eu» για τον επίσημο ιστότοπό του, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρχίζει την 1η Ιουλίου 2009: www.se2009.eu.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Σουηδία αποφάσισε να επιλέξει έναν τομέα .eu για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ασκήσει από την 1η Ιουλίου. Πρόκειται για ενθαρρυντικό σημάδι που ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλες προεδρίες στο μέλλον», δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ επίτροπος αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα επικοινωνίας και συμπήλρωσε, «επιλέγοντας ένα όνομα τομέα .eu για τον ιστότοπό της, η Σουηδία είναι σε θέση να δείξει καθαρά πως η προεδρία δεν αφορά μόνο την χώρα που επί 6 μήνες προεδρεύει στις συνεδριάσεις, αλλά το γεγονός ότι εργάζεται για ολόκληρη την Ευρώπη. Η κίνηση αυτή αποδεικνύει επίσης ότι ο .eu, που γιορτάζει σήμερα την τρίτη του επέτειο, καθίσταται η φυσική επιλογή για οποιονδήποτε επιθυμεί να αποκτήσει μια ευρωπαϊκή διαδικτυακή ταυτότητα.»

Ο χώρος .eu έχει παγιώσει τη θέση του ανάμεσα στα δέκα μεγαλύτερα ονόματα τομέων ανωτάτου επιπέδου παγκοσμίως, όπως τα .com, .net. και .org. Οι καταχωρήσεις για ονόματα τομέων .eu αυξάνονται σε ετήσια βάση από την προ τριετίας καθιέρωσή του στις 7 Απριλίου 2006 (IP/06/476), για να φτάσουν τα τρία εκατομμύρια στις αρχές του χρόνου (IP/09/48). Μέχρι τον Μάρτιο του 2009 είχαν καταχωρηθεί σχεδόν 3.050.000 ονόματα τομέων .eu.

Τα περισσότερα ονόματα τομέων έχουν καταχωρηθεί στις χώρες της ΕΕ με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς και τη μεγαλύτερη διείσδυση του διαδικτύου ως ποσοστό του πληθυσμού. Η Γερμανία εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 30%, και ακολουθούν οι Κάτω Χώρες (14%), το Ηνωμένο Βασίλειο (12%), η Γαλλία (8%) και η Πολωνία (6%).

Σχόλια