Χάκερς χρησιμοποιούν την ασύρματη σύνδεση πολυτελών ξενοδοχείων για να προβαίνουν σε κατασκοπεία πελατών τους

0

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, οι εν λόγω χάκερς αφαιρούσαν δεδομένα από τους προσωπικούς υπολογιστές ανωτάτων στελεχών, κατά τη διάρκεια διαμονής τους σε πολυτελή ξενοδοχεία, χρησιμοποιώντας το ασύρματο δίκτυο του εκάστοτε ξενοδοχείου, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατασκοπείας που φέρει το όνομα “Darkhotel”.

Η πλειοψηφία των επιθέσεων λάμβανε χώρα στην Ιαπωνία, την Κίνα, το Ταϊβάν, την Κίνα, τη Ρωσία και την Νότια Κορέα, με τελευταία θύματα, ανώτατα στελέχη προερχόμενα από τις Η.Π.Α. και την Ασία. Οι επιτιθέμενοι ανέμεναν την είσοδο των θυμάτων στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και στον προσωπικό τους υπολογιστή, κάνοντας χρήση του ασύρματου δικτύου του ξενοδοχείου, και υποβάλλοντας τον αριθμό του δωματίου και το επώνυμό τους, προκειμένου να συνδεθούν στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, παραπλανούσαν τα θύματά τους, ώστε να “κατεβάσουν” και να εγκαταστήσουν ένα backdoor που παρουσιάζεται ως ενημερωμένη έκδοση νόμιμου λογισμικού των Google Toolbar ή του Adobe Flash ή του Windows Messenger. Τα ανυποψίαστα στελέχη προχωρόυςαν τελικά στην εγκατάσταση του προτεινόμενου προγράμματος, μολύνοντας την ηλεκτρονική συσκευή τους με ένα backdoor, το οποίο στην πραγματικότητα είναι το λογισμικό κατασκοπείας του Darkhotel.

Ο Κουρτ Μπάουμγκάρτνερ, επικεφακλής της ομάδας έρευνας ασφάλειας της Kaspersky Lab δήλωσε ότι εδώ και κάποια χρόνια, μία ισχυρή απειλή στο διαδίκτυο με την ονομασία Darkhotel έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από επιτυχημένες επιθέσεις εναντίον υψηόβαθμων στελεχών, χρησιμοποιώντας μεθόδους και τεχνικές που ξεπερνούν την τυπική συμπεριφορά ενός ψηφιακού εγκληματία.

Τέλος, οι επιθέσεις φαίνεται να ξεκίνησαν το 2009, μεγάλο μέρος των οποίων συνεχίζεται έως και σήμερα.
 

Σχόλια