Ξανά προσβάσιμο το YouTube στην Τουρκία

0

Αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των επισήμως απαγορευμένων διαδικτυακών τόπων το YouTube και έτσι, οι χρήστες του διαδικτύου στην Τουρκία θα αποκτήσουν ξανά πρόσβαση σε αυτό, μετά από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, κατά την οποία κρίθηκε ότι ο σχετικός αποκλεισμός παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του γραφείου του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η δημοφιλής πλατφόρμα προβολής video πρόκειται να αποκατασταθεί άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αποκλεισμός πρόσβασης στους ιστοτόπους YouTube και Twitter επιβλήθηκε μετά τη δημοσίευση μέσω αυτών παράνομα υποκλαπεισών συνδιαλέξεων που αφορούσαν σημαντικά κρατικά ζητήματα αλλά και το σκάνδαλο διαφθοράς που είχε ξεσπάσει στη χώρα.

Ειδικότερα, η απαγόρευση της πρόσβασης στο YouTube είχε επιβληθεί την 27η Μαρτίου, ενόψει των τοπικών εκλογών και μετά την αποκάλυψη μέσω αυτού μιας συζήτησης κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού περί μιας ενδεχόμενης τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Ο Ερντογάν καταδίκασε τη συγκεκριμένη υποκλοπή κάνοντας λόγο για πράξη εσχάτης προδοσίας, ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε [λινκ] ότι η απαγόρευση πρόσβασης στο συγκεκριμένο ιστότοπο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και διέταξε την άρση του αποκλεισμού του.
 

Σχόλια