Ξεκινά η δίκη Google v. Microsoft για δικαιώματα από κατοχυρωμένες εφευρέσεις

0

Η διαμάχη αφορά στο ύψος της εύλογης αποζημίωσης που μπορεί να ζητηθεί από την εταιρεία που υποχρεούται να παραχωρήσει στις ανταγωνίστριες δικαιώματα χρήσης σε συγκεκριμένη κατοχυρωμένη τεχνολογία, εφόσον αυτή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη μιας λειτουργίας ενός προϊόντος.

Εν προκειμένω, η εταιρεία που κατέχει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι η Google, η οποία αξιώνει από την Microsoft περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για την χρήση κατοχυρωμένων εφευρέσεων συνδεσιμότητας και κωδικοποίησης βίντεο. Η Microsoft από την πλευρά της θεωρεί το ποσό υπερβολικό και θα ισχυριστεί στο δικαστήριο ότι η εύλογη αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.

Η δίκη αναμένεται να έχει ενδιαφέρον, όπως και κάθε δικαστικός αγώνας μεταξύ δύο κορυφαίων επιχειρήσεων του τεχνολογικού τομέα. Επιπλέον, ο τρόπος που θα επιλέξει να επιλύσει το δικαστήριο το επίμαχο ζήτημα θα διαμορφώσει κατά ένα μέρος την νομολογία για τον καθορισμό της εύλογης αποζημίωσης σε παρόμοιες υποθέσεις.

Σχόλια