Χιλιάδες Internet cafe κλείνουν κάθε μήνα από τις κινεζικές αρχές

0

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ότι μόνο κατά το διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2004 προχώρησε στο κλείσιμο 12.575 Internet cafe, επειδή, όπως υποστήριξε, λειτουργούσαν παράνομα, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος των παραβάσεων. Ωστόσο, σκοπός της τακτικής αυτής, είναι η δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για τη νεολαία της Κίνας.

Είναι γνωστό ότι η Κίνα προωθεί την πρόσβαση στο διαδίκτυο αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς, ενώ οι κομμουνιστικές αρχές υποστηρίζουν ότι τα Internet cafe βλάπτουν τα δημόσια ήθη με το να επιτρέπουν σε παιδιά και εφήβους να έχουν πρόσβαση σε βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια και ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο. Πάντως, η κινεζική κυβέρνηση ελέγχει τις ιστοσελίδες που είναι προσιτές στο κοινό και μπλοκάρει εκείνες που θεωρεί ότι έχουν απαγορευτικό περιεχόμενο. Παράλληλα, απαγορεύεται η λειτουργία των Internet cafe κοντά σε σχολεία, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα ωράρια όπου μπορούν να συχνάζουν σε αυτά οι ανήλικοι.

Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό χρηστών του διαδικτύου, μετά τις ΗΠΑ, με 87 εκατομμύρια κατοίκους να είναι συνδεδεμένοι στο Internet.

Σχόλια