Χωρίς δικό του όνομα χώρου ο σχεδιαστής των iMac, iPod και iPhone

0

Ο σχεδιαστής του iMac, iPod και iPhone, Τζόναθαν Άιβ, έχασε το δικαίωμα να κατοχυρώσει ονόματα χώρου (domain names) στο διαδίκτυο με την επωνυμία του καθώς σύμφωνα με τον αρμόδιο επιδιαιτητή το όνομα του σχεδιαστή δεν είναι εμπορικό σήμα και ο ίδιος δεν επιδιώκει τη δημοσιότητα.

Ο Άιβ έχει κάνει αίτηση για κατοχύρωση εμπορικού σήματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η οποία, όμως, δεν έγινε δεκτή.

Τον είχε ήδη προλάβει ο Χάρι Τζόουνς με έδρα τη Βρετανία, ο οποίος έχει κατοχυρώσει τα ονόματα χώρου jonathan-ive.com, jonathanive.com, jony-ive.com και jonyive.com από το 2004 και λειτουργεί μια ιστοσελίδα, η οποία δημοσιεύει άρθρα με ειδήσεις και επαίνους για τα σχέδια του Άιβ.

Ο Άιβ απέκτησε διεθνή φήμη όταν σχεδίασε τα iMac και συνέβαλε στην ανάκαμψη της κατασκευάστριας εταιρείας Apple στα τέλη της δεκαετίας του 90. Έκτοτε έχει σχεδιάσει για την Apple τις συσκευές, iPod και iPhone.

Η Apple προσέφερε στον Χάρι Τζόουνς 10.000 δολάρια για να ανακτήσει τον έλεγχο των domain names, αλλά ο Τζόουνς απάντησε ότι θα τα πουλούσε μόνο έναντι 400.000 δολαρίων το καθένα καθώς γνωρίζει ότι η Apple έχει καταβάλει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια για το όνομα χώρου, iphone.com.

Ο Άιβ προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό για τα Πνευματικά Δικαιώματα, (WIPO), το οποίο κρίνει υπέρ της μεταφοράς των ονομάτων χώρων κάτω από κάποιες προϋποθέσεις.