Χωρίς ίντερνετ στο Γουαντάναμο

0

Αμερικανός στρατοδίκης απέρριψε αίτημα του φερόμενου ως “εγκεφάλου” των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ να αποκτήσει πρόσβαση στο διαδίκτυο από το κελί του στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο. Ο στρατοδίκης έκρινε ότι ο κατηγορούμενος δε χρειάζεται το ίντερνετ για να προετοιμάσει την υπερασπιστική γραμμή στη δίκη του.

Ο στρατοδίκης Ραλφ Κόλμαν, από το σώμα των πεζοναυτών, δήλωσε ότι ο Μοχάμεντ γνώριζε τους περιορισμούς που έχει ένας κρατούμενος όταν αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπισή του. Το αίτημα για πρόσβαση στο διαδίκτυο κατέθεσαν κι άλλοι τέσσερις συγκατηγορούμενοι του Χαλίντ.

Οι πέντε κρατούμενοι του Γουαντάναμο κατηγορούνται για συνωμοσία, αεροπειρατεία και τρομοκρατία. Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι θα δώσει στους κρατούμενους φορητούς υπολογιστές για να εξετάζουν τα στοιχεία της δίκης αλλά η εισαγγελική αρχή τόνισε σε προδικαστική διαδικασία ότι η πρόσβαση των κρατουμένων στον έξω κόσμο μέσω ίντερνετ θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

Ο Κόλμαν απέρριψε επίσης αίτημα των κρατουμένων για την παροχή εκτυπωτών και ειδικών παραχωρήσεων για να μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τις οικογένειές τους. Ο στρατοδίκης έκρινε ότι οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα για κάποια επιπρόσθετα προγράμματα στους υπολογιστές τους, όπως ένα λεξικό νομικών όρων, το σύνταγμα των ΗΠΑ και τις Συνθήκες της Γενεύης.

Σχόλια