Χωρίς νομική ισχύ ο νόμος Σαρκοζί για την ηλεκτρονική “πειρατεία”

0

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ακύρωσε τον νόμο του προέδρου της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, κατά της ηλεκτρονικής πειρατείας στο ίντερνετ.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο επιβλέπει τη νομιμότητα των γαλλικών νομοθετημάτων, απέρριψε τη βασική διάταξη του νομοσχεδίου κατά του παράνομου κατεβάσματος μουσικής και ταινιών από το διαδίκτυο, το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα και προέβλεπε την διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο των υπότροπων χωρίς δικαστική εντολή.

Το Συμβούλιο αποφάνθηκε πως η ελευθερία στην επικοινωνία και στην έκφραση που απορρέει από τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξυπακούει «την γενικευμένη ανάπτυξη του ίντερνετ» και την «ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στις δικτυακές επικοινωνιακές υπηρεσίες».

Επίσης κρίνει πως η κατάργηση της σύνδεσης δεν μπορεί να αποφασισθεί παρά μόνον από τους δικαστές και όχι από μία διοικητική αρχή, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε την 13η Μαΐου.

Συνεπώς μετά τη γνωμοδότηση αυτή, ο νόμος -που καθιστούσε τη γαλλική νομοθεσία ως μία από τις αυστηρότερες χώρες στην Ευρώπη για τον συγκεκριμένο τομέα -δεν έχει πλέον νομική ισχύ.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο γνωμοδότησε έπειτα από την προσφυγή που κατέθεσαν στις 19 Μαΐου σοσιαλιστές βουλευτές, που ζήτησαν να ακυρωθεί ο νόμος και να προστατευθεί η δημιουργία στο Ίντερνετ.

Σχόλια