Χρήση συγγενικού DNA στην εξιχνίαση εγκλημάτων

0

Διαδικασία κατά την οποία  η αστυνομία θα μπορεί να εντοπίζει υπόπτους κάνοντας χρήση του DNA των συγγενών τους, προβλέπει νέο νομοσχέδιο στην Πενσυλβανία.

Σε σεμινάριο που έγινε στο πανεπιστήμιο Desequesne αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της συγκεκριμένης δυνατότητας. Η διαδικασια προβλέπει τη σάρωση βάσεων DNA με γενετικό υλικό το οποίο έχει συλλεχθεί από τον τόπο του εγκλήματος, διευρύνοντας όμως την έρευνα και στα πιο κοντινά συγγενικά πρόσωπα του υπόπτου.

Η μέθοδος του οικογενειακού DNA μπορεί να βοηθήσει την αστυνομία στον εντοπισμό δραστών που έχουν βρει κρησφύγετο σε σπίτια συγγενών και να ρίξει φως σε έρευνες που έχουν βαλτώσει. Στον αντίποδα, ομάδες ακτιβιστών υπέρ της προστασίας της ιδιωτικότητας θεωρούν την συγκεκριμένη τακτική τουλάχιστον αμφιλεγόμενη

 Ο Pete Marone διευθυντής του τμήματος  εγκληματολογικών επιστημών δήλωσε στην Pittsburg tribune: “ θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση στην οποία θα καταφεύγουν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου αφού πρώτα έχουν εξαντλήσει όλα τα ανακριτικά μέσα” και συνέχισε προσθέτοντας “ Δεν είναι πάντα επιτυχής…. Είναι ένα ρίσκο, αλλά όταν όλα τα άλλα μέσα έχουν αποτύχει, είναι η μια καλή τελευταία ευκαιρία”.
 

 

Σχόλια