Χρήση των διαδικτυακών δεδομένων στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

0

Μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση ακραίων τζιχαντιστών στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αξιοποιούν το διαδίκτυο, ως βασικό όπλο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι ηγέτες της ΕΕ καλούν τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου να αναφέρουν κάθε πληροφορία που σχετίζεται με την τρομοκρατία σε πραγματικό χρόνο, ώστε να ενισχύουν το έργο των διωκτικών αρχών. Χαρακτηριστικά, δήλωσαν ανήσυχοι για την ολοένα και συχνότερη χρήση του διαδικτύου για την τροφοδότηση του μίσους και της βίας, ενώ δήλωσαν αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι δεν θα γίνεται χρήση του διαδίκτυου για την εξάπλωση της τρομοκρατίας, χωρίς όμως να επηρεάζεται ο ρόλος του ως παγκόσμιου φόρουμ ιδεών και ελεύθερης έκφρασης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να βρουν μια χρυσή τομή μεταξύ των απαιτήσεων των μυστικών υπηρεσιών για επιπλέον αρμοδιότητες εποπτείας στο διαδίκτυο και της νομικής προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, που αποτελεί βασικό στοιχείο του ευρωπαϊκού δικαίου.

Τον Απρίλιο, το Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε νόμο σχετικά με τη διατήρηση των δεδομένων, που απαιτούσε από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να κρατούν τα δεδομένα σχετικά με την κυκλοφορία και τη θέση των χρηστών τους για χρονικό διάστημα δύο ετών.

Ωστόσο,μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι ηγέτες της ΕΕ είναι έτοιμοι να θέσουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη συγκέντρωση σε απευθείας σύνδεση των “θετικών, στοχευμένων και εύκολα προσβάσιμων μηνυμάτων, που συνιστούν τρομοκρατική προπαγάνδα“. Τέλος, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν τη νομοθεσία που υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να παραδίδουν τα δεδομένα των επιβατών που εισέρχονται ή εξέρχονται από την ΕΕ.
 

Σχόλια