Υπάλληλος κλείδωσε το δίκτυο υπολογιστών του Σαν Φρανσίσκο

0

Εργαζόμενος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Σαν Φρανσίσκο κλείδωσε το πανάκριβο δίκτυο υπολογιστών της πόλης και αρνείται να αποκαλύψει στην αστυνομία τον κωδικό πρόσβασης. Μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τη συμπεριφορά του ή να επαναφέρει το σύστημα.

Το δημοτικό δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο συνδέει διάφορα κτίρια του δήμου και κόστισε 3 εκατομμύρια δολάρια, συνεχίζει μεν να λειτουργεί, κανείς όμως δεν μπορεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις ή να επαναφέρει τη λειτουργία του αν κάτι πάει στραβά.

Η εφημερίδα San Francisco Chronicle αναφέρει ότι στους υπολογιστές του δικτύου βρίσκεται αποθηκευμένο το 60% των δεδομένων της πόλης, ανάμεσά τους τα αρχεία της αστυνομίας, η βάση δεδομένων του μισθολογίου και η υπηρεσιακή ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Υπεύθυνος για το χάος είναι ο 43χρονος διαχειριστής δικτύων Τέρι Τσάιλντς, 43 ετών, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από την Κυριακή αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες για παραβίαση υπολογιστών. Στο παρελθόν είχε επίσης καταδικαστεί για κλοπή και διάρρηξη.

Όπως αναφέρει το InformationWeek.com, ο Τσάιλντς άρχισε να συμπεριφέρεται παράδοξα μετά την πρόσληψη μιας νέας υπεύθυνης ασφάλειας στις δημοτικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Όταν η υπεύθυνη ζήτησε να μάθει ποιος είχε πρόσβαση στο σύστημα, ο Τσάιλντς τσακώθηκε μαζί της και άρχισε να την φωτογραφίζει, αναγκάζοντάς την να κλειδωθεί φοβισμένη σε ένα γραφείο.

Η ανησυχία μεγάλωσε όταν οι υπεύθυνοι διαπίστωσαν ότι ο Τσάιλντς είχε δώσει στον εαυτό του αποκλειστική πρόσβαση στο σύστημα και χρησιμοποιούσε πλάγιες μεθόδους για να διαβάζει τα e-mail των προϊσταμένων του.

Η δημοτική αρχή συνεργάζεται τώρα με την εταιρεία Cisco για να επιλύσει το πρόβλημα. Αν όμως ο Τσάιλντς δεν αποκαλύψει τον κωδικό, η πόλη θα πρέπει να αντικαταστήσει τους δρομολογητές και τους διακόπτες του δικτύου, μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα κόστιζε 250.000 δολάρια.

Σχόλια