Υπεγράφη ο νόμος της Καλιφόρνια για την «ψηφιακή κατασκοπεία»

0

Υπεγράφη από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ο νόμος που απαγορεύει την εγκατάσταση χωρίς άδεια του ιδιοκτήτη σε υπολογιστή λογισμικού που παρακολουθεί και καταγράφει κρυφά κάθε κίνηση του χρήστη. Παράλληλα με το νέο νόμο, δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να κυνηγήσουν δικαστικά τα άτομα ή τις εταιρίες που ευθύνονται.

Ο νόμος έχει σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της «ψηφιακής κατασκοπείας» μέσω προγραμμάτων που εγκαθίστανται στον υπολογιστή εν αγνοία του χρήστη, την ώρα που αυτός αποθηκεύει παιχνίδια ή μουσική μέσω των υπηρεσιών ανταλλαγής αρχείων, όπως το Kazaa, και τα οποία προκαλούν βλάβη στον υπολογιστή. Στο στόχαστρο του νόμου είναι και τα προγράμματα που καταγράφουν την πληκτρολόγηση των χρηστών για να κλέψουν κωδικούς πιστωτικών καρτών και άλλα προσωπικά δεδομένα, όπως και τα προγράμματα που αποκτούν τον έλεγχο του υπολογιστή για την αποστολή διαφημιστικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή ιών.

Πάντως, ειδικοί σε θέματα «ψηφιακής κατασκοπείας» λένε ότι ο νέος νόμος δεν έχει να προσφέρει τίποτα και είναι περιττός, τη στιγμή που και άλλες Πολιτείες της Αμερικής επεξεργάζονται νομοσχέδια για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Σχόλια