Υπέρ της «δικτυακής ουδετερότητας» έξι ιντερνετικοί γίγαντες

0

Την υποστήριξή τους προς την αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) εκφράζουν με επιστολή τους έξι μεγάλοι, και μερικοί ακόμα μικρότεροι, «παίκτες» της διαδικτυακής αγοράς, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της πολιτικής της «δικτυακής ουδετερότητας» που εφαρμόζει η Επιτροπή.
Με τον όρο «δικτυακή ουδετερότητα» περιγράφεται η απουσία παρεμβάσεων στον τρόπο διανομής των δεδομένων στον Παγκόσμιο Ιστό. Όλα τα είδη δεδομένων (κείμενο, ήχος, στατική και κινούμενη εικόνα) «ταξιδεύουν» στον Κυβερνοχώρο με τη μορφή πακέτων χωρίς κάποιο εξ αυτών να έχει μικρότερη ή μεγαλύτερη προτεραιότητα από το άλλο. Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Ίντερνετ υποστηρίζουν πως το μοντέλο αυτό πρέπει να αντικατασταθεί με ένα σύστημα διαχωρισμού, στο οποίο δεδομένα που απαιτούν αυξημένη ευρυζωνικότητα (π.χ. βίντεο) θα διακινούνται με πιο αργές ταχύτητες. Όμως, η FCC είναι αντίθετη σε μια τέτοια λύση και επιθυμεί να διατηρήσει το μοντέλο του ανοικτού Διαδικτύου, στο οποίο όλα τα δεδομένα αντιμετωπίζονται ισότιμα. Θερμοί υποστηρικτές της αναφορικά με το θέμα αυτό δηλώνουν πλέον οι Google, Ebay, Skype, Facebook, Amazon και Sony Electronics, που με την επιστολή τους προς την Επιτροπή υποστηρίζουν ότι η διατήρηση της ουδετερότητας των δεδομένων ενισχύει τον ανταγωνισμό επί τη βάσει του περιεχομένου.
Την επιστολή συνυπογράφουν και μικρότεροι «παίκτες», όπως οι Digg, Flickr, LinkedIn και Craigslist. Αξίζει να σημειωθεί ότι η FCC προωθεί τη «δικτυακή ουδετερότητα» και στη διακίνηση του όγκου πληροφοριών μέσω συνδέσεων Wi-Fi.

Σχόλια