Υπέρ της προαιρετικής, μόνο, χρήσης ανιχνευτών σώματος στα αεροδρόμια τάχθηκε η νέα Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε.

0

«Η ανάγκη μας για ασφάλεια δεν μπορεί να αιτιολογήσει παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής. Η χρήση των ανιχνευτών σώματος θα πρέπει να γίνεται μόνον σε εκούσια βάση και οι εικόνες θα πρέπει να καταστρέφονται αμέσως». Αυτό υπογράμμισε χθες η νέα Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, απευθυνόμενη προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η κ. Ρέντινγκ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στα σκάνερ σώματος που επιχειρούν να εισαγάγουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (Αγγλία, Ολλανδία κ.λπ.) σε όλο και περισσότερα αεροδρόμια της Γηραιάς Ηπείρου μετά την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης σε αεροσκάφος της Delta Airlines τα Χριστούγεννα. «Οι σαρωτές δεν είναι πανάκεια για όλον τον κόσμο», τόνισε το μέλος της Κομισιόν, ενώ ζήτησε να ελεγχθούν οι συνέπειες των σαρωτών στην υγεία. «Δεν θα πρέπει ποτέ να επιτρέπουμε να μας καθοδηγεί ο φόβος και οφείλουμε να στραφούμε προς τα μέσα που είναι λιγότερο παρεμβατικά, λιγότερο επιθετικά», προσέθεσε η κ. Ρέντινγκ.
Μέχρι στιγμής, Γαλλία και Ιταλία έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο δοκιμής των επίμαχων μηχανημάτων. Αντιθέτως, Γερμανία και Ισπανία εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμα κοινή απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το θέμα αναμένεται να εξεταστεί από τους υπουργούς Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Αμερικανίδα υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο σε άτυπη σύνοδο στο Τολέδο της Ισπανίας στις 21 και 22 Ιανουαρίου.

Σχόλια