Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για τη διαδικτυακή ασφάλεια

0

Υπερψηφίστηκε από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, με ψήφους 288 υπέρ και 127 κατά, το νομοσχέδιο για τη διαδικτυακή ασφάλεια, το οποίο φέρει τον τίτλο «Cyber Intelligence Sharing and Protection Act – CISPA».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί αμφιλεγόμενο καθώς με τις διατάξεις του, προβλέπεται η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και κρατικών αρχών, με σκοπό τον εύκολο εντοπισμό υπόπτων και την έγκαιρη αντιμετώπιση κυβερνο-απειλών. Επίσης, προβλέπεται η απαλλαγή των επιχειρήσεων που διαμοιράζονται τέτοιες πληροφορίες, από τυχόν αγωγές των χρηστών.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πληροφοριών που αφορούν σχεδιαζόμενες κυβερνο-επιθέσεις. Αντίθετα, οργανώσεις που μάχονται υπέρ των ψηφιακών δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι με το νομοσχέδιο υπονομεύεται η ελευθερία στο διαδίκτυο καθώς δίδεται η δυνατότητα σε κρατικές υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις να δημιουργούν λεπτομερή προφίλ ατόμων, τα οποία εκτιμώνται ότι απειλούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Επίσης, τονίζουν ότι ο ορισμός των «υπόπτων» είναι τόσο ασαφής, ώστε, με το CISPA, να διευκολύνεται η γενικευμένη παρακολούθηση και λογοκρισία.

Τέλος, σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, πριν σταλεί προς υπογραφή στον Αμερικανό Πρόεδρο, Barack Obama.

Σχόλια