Υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο συμφωνία παραχώρησης στοιχείων αεροπορικών πτήσεων στις ΗΠΑ

0

Βάσει της συμφωνίας αυτής, το όνομα, τα στοιχεία επικοινωνίας, η ηλεκτρονική διεύθυνση, ο τρόπος πληρωμής του εισιτηρίου και οι πληροφορίες πτήσης θα διαβιβάζονται στο αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα τα αποθηκεύει σε βάση δεδομένων.

Στη βάση δεδομένων ATS (Automated Targeting System) αποθηκεύονται όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να φανούν χρήσιμα στις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της αεροπειρατείας. Τα στοιχεία επιβατών σε ευρωπαϊκές αερογραμμές θα μεταβιβάζονται προφανώς μόνο όταν προορισμός είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν περίπου 409 ευρωβουλευτές, ενώ την καταψήφισαν 226. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε ένα ιδιαίτερο θερμό ντιμπέιτ μεταξύ των βουλευτών, ενώ πολέμιοι της συμφωνίας έκαναν λόγο για σοβαρή υπονόμευση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Βασική ένσταση των βουλευτών που καταψήφισαν την συμφωνία ήταν ότι στο όνομα της τρομοκρατίας περιορίζεται τρομερά το δικαίωμα ιδιωτικότητας των πολιτών και δημιουργείται ένα σύστημα παρακολούθησης των αεροπορικών μετακινήσεων προς τις ΗΠΑ σε στυλ “big brother”.

Η συμφωνία αυτή είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αμερικανικών αρχών εδώ και δώδεκα χρόνια, από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και μετά. Η τωρινή μορφή της συμφωνίας θεωρείται πάντως ότι περιέχει περισσότερες εγγυήσεις για τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών συγκριτικά με την προηγούμενη συμφωνία του 2007, η οποία δεν είχε προχωρήσει. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την συμφωνία συνυπολογίζοντας τις απειλές της Ουάσινγκτον ότι θα άρει την διευκόλυνση εισόδου Ευρωπαίων πολιτών στη χώρα για σύντομη παραμονή χωρίς να απαιτείται βίζα.

«Η συμφωνία δεν συμβαδίζει απόλυτα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά υπήρχαν πολιτικοί και διπλωματικοί λόγοι για τους οποίους εγκρίθηκε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το χαρτί της χωρίς βίζα εισόδου στις ΗΠΑ», σχολίασε σχετικά η βουλευτής Sophie In’t Veld, η οποία καταψήφισε την συμφωνία θεωρώντας ότι δεν περιορίζεται επαρκώς το δικαίωμα των αμερικανικών αρχών να ανατρέχουν στα αποθηκευμένα στοιχεία.

Σχόλια