Υπό αμφισβήτηση η ασφάλεια των συσκευών αποθήκευσης usb

0

Σύμφωνα με το BBC, νέα μελέτη Γερμανών ερευνητών θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια των συσκευών αποθήκευης αρχείων και οπτικοακουστικού υλικού, USB.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και τα συμπεράσματά της παρουσιάστηκαν από τους Κάρστεν Νολ και Τζέικομπ Λελ.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μια συσκευή USB μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ηλεκτρονικούς εγκληματίες για να «μολύνει» με κακόβουλο λογισμικό υπολογιστές και λοιπές «έξυπνες» συσκευές, χωρίς ο χρήστης να αντιληφθεί το παραμικρό.

Συγκεκριμένα,  οι δύο επιστήμονες υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει πρακτικά κανένας τρόπος να διασφαλίσουν οι χρήστες την ασφαλή χρήση των συσκευών αποθήκευσης, USB.

Ως παράδειγμα για το πόσο ευάλωτοι σε κακόβουλα λογισμικά είναι οι χρήστες συσκευών USB, αναφέρεται η ηλεκτρονική επίθεση Stuxnet που στόχευε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χάκερς που κρύβονται πίσω από την επίθεση, χρησιμοποίησαν ιούς που μεταφέρθηκαν μέσω USB sticks.

Όπως τόνισαν οι Τζ. Λελ και Κ. Νολ, ακόμη και στικάκια USB που εμφανίζονται άδεια μπορεί να περιέχουν κρυφούς ιούς.
«Μπορεί να μη σημαίνει ότι έρχεται το τέλος του κόσμου λόγω αυτού του φαινομένου» υπογράμμισε ο Νολ και πρόσθεσε με νόημα: «Αλλά να είστε σίγουροι ότι θα μας επηρεάσει όλους, λίγο ή πολύ, μέρα με τη μέρα για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Σχόλια