Υπό αναθεώρηση ο νόμος για την προστασία της ιδιωτικότητας των παιδιών στο διαδίκτυο στις Η.Π.Α

0

Σύμφωνα με το αρχικό κείμενο του νόμου που είχε ψηφιστεί το 1997, κάθε ιστοσελίδα ή ηλεκτρονική υπηρεσία που απευθύνεται σε παιδιά, προκειμένου να περισυλλέξει προσωπικά δεδομένα ανηλίκου κάτω των 13 ετών, θα πρέπει πρώτα να λάβει την σαφή συγκατάθεση των γονέων του προς τούτο.

Με πρότασή που κατέθεσε ενώπιον της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (Federal Trade Commission) η εταιρεία της Walt Disney, προωθεί έναν πιο χαλαρό ορισμό των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που «απευθύνονται σε παιδιά», και την αντικατάστασή του από κατηγορία αποκαλούμενη ως «φιλικές προς την οικογένεια».

Κάτι τέτοιο θα είχε, ως αποτέλεσμα, κατά την Disney, ότι οι αυστηρές διατάξεις περί ιδιωτικότητας των παιδιών δεν θα στοχεύουν όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ανωτέρω κατηγορίας, όπως γίνεται με το τωρινό καθεστώς, αλλά μόνο αυτές που απευθύνονται σε ανηλίκους κάτω των 13 ετών. Έτσι, προσθέτει η Disney, οι ανήλικοι δεν θα στρέφονταi σε άλλες ιστοσελίδες που απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό προκειμένου να αποφύγουν τους αυστηρούς περιορισμούς, αλλά αντιθέτως θα προτιμούν τις «φιλικές προς την οικογένεια» ιστοσελίδες.

Η πρόταση αυτή της Walt Disney, έχει τύχει θετικής υποδοχής από την Ομοσπονδιακή Επιτροπής Εμπορίου, ωστόσο γίνεται στόχος σκληρής κριτικής από οργανώσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων. Σύμφωνα με τις τελευταίες, ενδεχόμενη αναθεώρηση του νόμου υπό το σκεπτικό της Disney θα είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή εφαρμογής των προστατευτικών διατάξεων εκ μέρους των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και θα οδηγούσε συνεπώς σε ελλιπή προστασία της ιδιωτικότητας των παιδιών στο διαδίκτυο.

Σχόλια