Υπό δικαστική εξέταση το δικαίωμα χρήσης φωτογραφιών διασήμων ανθρώπων

0

Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται να έχει ανοίξει η μήνυση του πρώην πρωταθλητή Σαμ Κέλλερ στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της εταιρείας ηλεκτρονικών παιχνιδιών Electronic Arts, κατηγορώντας τη ότι χρησιμοποιεί την εικόνα του ίδιου και άλλων πρώην συναθλητών του στα παιχνίδια της χωρίς έγκριση.
Η υπόθεση ανοίγει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο, καθώς σύμφωνα με νομικούς κύκλους θα κρίνει την έκταση του δικαιώματος ιδιοκτησίας των διασήμων ανθρώπων επί της εικόνας τους και ταυτόχρονα το δικαίωμα τρίτων να κερδίζουν χρήματα από τη χρήση τους άνευ αδείας.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για σύγκρουση μεταξύ της αυτοδιάθεσης των διασήμων ανθρώπων με την ελευθερία του λόγου και χαρακτηρίζουν το ζήτημα ως ένα από τα πιο ουσιώδη που έχουν τεθεί αναφορικά με την ισχύ της Πρώτης Τροπολογίας.
Τον Φεβρουάριο, η δικαστής Claudia A. Wilken, αρνήθηκε να κλείσει την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι η Electronic Arts δεν παρήγαγε έργο που να εμπίπτει και να προστατεύεται από τις διατάξεις περί ελευθερίας του λόγου.
Η υπόθεση έχει διχάσει με τη δημιουργία δύο ισχυρών μπλοκ. Στο πλευρό του μηνυτή συνασπίζονται ηθοποιοί και ενώσεις αθλητών και καλλιτεχνών καθώς επίσης και οι κληρονόμοι και κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων των έργων τους, ενώ την εταιρεία υπερασπίζονται και άλλες επιχειρήσεις αντίστοιχης δραστηριότητας.

Σχόλια