Υπόθεση Charlie: Χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη σύλληψη ενόχων

0

Στο ανθρωποκυνηγητό που έχουν ξεκινήσει οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας για τη σύλληψη των υπόπτων της εν ψυχρώ δολοφονίας δώδεκα ατόμων στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo, στο Παρίσι την Τετάρτη, τα αρμόδια όργανα κάνουν χρήση ενός προσφάτου νόμου για τη χρήση του διαδικτύου για την πρόοδο του ανακριτικού έργου.

Σε ισχύ από το 2013, ο συγκεκριμένος νόμος παρέχει μεγαλύτερα περιθώρια για τη συλλογή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, τη χρήση του διαδικτύου καθώς και πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς υπόπτων, με πολύ περιορισμένο δικαστικό έλεγχο. Ειδικότερα, αρκεί μόνο η χορήγηση άδειας από κυβερνητικό αξιωματούχο, προκειμένου η αστυνομία να αναζητά πληροφορίες από τις ιστοσελίδες και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο προσφέρει μεγάλη ελευθερία δράσεως στις μυστικές υπηρεσίες για να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς η Γαλλία είναι μια χώρα με μακρά ιστορία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

 

Σχόλια