Υποκλοπές από την NSA ακόμα και σε υπολογιστές που δεν είναι online

0

Κοριούς ραδιοκυμάτων, οι οποίοι φυτεύτηκαν σε περίπου 100.000 υπολογιστές σε όλον τον κόσμο έχει εγκαταστήσει η NSA, προκειμένου να υποκλέψει δεδομένα ακόμα και από μηχανήματα που δεν συνδέονται στο διαδίκτυο, υποστηρίζουν δημοσιεύματα των Νew York Times και Der Spiegel, επικαλούμενες εγγραφα του πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι κοριοί του προγράμματος Quantum έχουν εγκατασταθεί, μεταξύ άλλων, σε συστήματα του ρωσικού στρατού, της αστυνομίας του Μεξικού, φορέων του αμερικανικού εμπορίου, συμμάχων των ΗΠΑ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, όπως η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν. Ωστόσο, οι “κοριοί” δεν χρησιμοποιήθηκαν στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel υποστηρίζει ότι ο σχετικός εξοπλισμός περιλαμβάνει κοριούς για δικτυακό εξοπλισμό γνωστών εταιρειών όπως οι Cisco, Dell, Juniper, Hewlett Packard και Huawei, ενώ οι χάκερ της NSA (TAO) επινόησαν μια μέθοδο που παρεμβάλλεται κατά την αποστολή αναφορών λάθους στα Windows προς την Microsoft.

Από την πλευρά τους, οι αμερικανικές εταιρείες κατασκευής δικτυακού εξοπλισμού, στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα, αρνούνται ότι γνώριζαν ή ότι συνεργάστηκαν με την NSA για την εμφύτευση των κοριών.
 

Σχόλια