Υπολογιστής αντί δικηγόρου

0

Ολοένα και περισσότερες ομοσπονδιακές και τοπικές οργανώσεις παροχής νομικής βοήθειας στις Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν τη χρήση της τεχνολογίας σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκπροσωπηθούν από δικηγόρους.

Πρόκειται για το πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή AJ2 το οποίο είναι ένα εργαλείο πρόσβασης στη δικαιοσύνη και βασίζεται σε μελέτη την οποία διενήργησε η νομική σχολή του Κολεγίου Σικάγο – Κεντ πριν από επτά χρόνια.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετοί δικηγόροι για να βοηθήσουν τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και ότι το εν λόγω κενό θα μπορούσε να καλυφθεί από την τεχνολογία.

«Οι ιστοσελίδες στο διαδίκτυο έχουν όλες τις πληροφορίες. Σε αυτές μπορεί κανείς να μάθει τα νομικά του δικαιώματα και να βρει απαντήσεις σε διάφορα νομικά σενάρια», τόνισε ο ακαδημαϊκός Ρον Στάουντ και πρόσθεσε, «όταν κάποιος βρεθεί με ένα νομικό έγγραφο στα χέρια και δεν μπορεί να πληρώσει ένα δικηγόρο, συνήθως απευθύνεται στο δικαστήριο. Εμείς πιστεύουμε ότι η τεχνολογία είναι η καλύτερη λύση.»

Το πρόγραμμα A2J είναι η παραλλαγή ενός προγράμματος που δημιουργήθηκε για τη διδασκαλία φοιτητών της νομικής. Απευθύνει ερωτήσεις σε απλά αγγλικά και συγκεντρώνει πληροφορίες για την ετοιμασία ενός νομικού εγγράφου, το οποίο μπορεί να σταθεί σε μια δικαστική αίθουσα.

Σχόλια