Ζητήμα προστασίας της ιδιωτικότητας γεννά η δημοσίευση των δικογραφιών στο διαδίκτυο

0

Τα δικαστήρια σε πολλές Πολιτείες της Αμερικής συστήνουν ειδικές επιτροπές, προκειμένου να εξετάσουν κατά πόσο πρέπει να επιτραπεί η δημοσίευση των δικογραφιών στο διαδίκτυο, τη στιγμή που περιέχουν προσωπικά δεδομένα, όπως είναι το ιατρικό ιστορικό και η οικογενειακή κατάσταση των διαδίκων. Από τη μία ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτή η δημοσιοποίηση ικανοποιεί το δικαίωμα των Αμερικανών να μπορούν να κρίνουν τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων, από την άλλη όμως τίθεται το ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Μινεσότα εξετάζει την 83 σελίδων έκθεση της επιτροπής για το θέμα, μετά την ανακάλυψη ότι τράπεζες έλεγχαν τις δικογραφίες μέσω του Internet για να διαπιστώοσυν την οικονομική κατάσταση των πελατών τους, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα τους χορηγήσουν ή όχι δάνειο. Παράλληλα, στη Φλόριδα έχει απαγορευτεί προσωρινά η διαδικτυακή δημοσίευση των δικογραφιών από τον Φεβρουάριο του 2004, μετά την αντίδραση συγγενών θύματος τροχαίου ατυχήματος στην πρόθεση εφημερίδων να δημοσιοποιήσουν τις φωτογραφίες του νεκρού που είχαν βρει στο Internet από τη σχετική δικογραφία.

Πάντως, οι αποφάσεις της κάθε Πολιτείας για το ποια έγγραφα από τις δικογραφίες μπορούν να δημοσιευτούν online και ποια όχι δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από το 2005.

Σχόλια