Δημοκρατία και Δικαιώματα στα χρόνια του covid-19 [10/6]

0

3ο Διαδικτυακό debate «Δημοκρατία και Δικαιώματα στα χρόνια του covid-19» [10/6]

Απασχόληση και κοινωνική πολιτική στα χρόνια του Covid-19

Η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν μεγάλη πρόκληση για τη θεσμική δημιουργικότητα των κυβερνήσεων σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη. Παρατηρήθηκαν καινοφανή περιοριστικά μέτρα των ελευθεριών και, συνάμα, μέτρα για την διαχείριση των συνεπειών τους σε βάρος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Ο έκτακτος νομοθέτης στη χώρα μας παρενέβη δραστικά στο πεδίο της απασχόλησης: εισαγωγή της αναστολής της σύμβασης, κανονικοποίηση της εκ περιτροπής εργασίας και των μεταφορών, αναδιάρθρωση της τηλεεργασίας, αλλά και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε εργαζομένους και επαγγελματίες αποτελούν μερικά παραδείγματα για το εύρος των αλλαγών στο εργατικό δίκαιο.

Τα παραπάνω μέτρα φέρνουν εργατική νομοθεσία και κοινωνική πολιτική σε μια ιδιότυπη σχέση αλληλεξάρτησης που εγείρει σοβαρά ερωτήματα:

• Επιστρέφει άραγε ο κρατικός παρεμβατισμός μέσα σε μια απορρυθμισμένη αγορά εργασίας; Ως συλλογικός εργοδότης ή ως βιοπολιτικός ποιμένας;
• Εξακολουθεί η σύμβαση αορίστου χρόνου να είναι ο πυρήνας της εργατικής νομοθεσίας;
• Και γιατί η εργασία πρέπει να αποτελεί τον άξονα της κοινωνικής αλληλεγγύης αντί της ανάγκης;
Σας προσκαλούμε στο 3ο διαδικτυακό μας debate που διοργανώνουμε την
Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 και ώρα 19:00 με προσκεκλημένους τους:

  • Δημήτρη Γούλα, ΔΝ Εργατικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ
    -Γεώργιο Θεοδόση, Επίκουρο καθηγητή Νομικής Σχολής ΔΠΘ,
    -Στέργιο Μήτα, Λέκτορα Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
    -Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
    -Άγγελο Στεργίου, Καθηγητή Νομικής Σχολής ΑΠΘ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ανδρέας Τάκης, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας και Μεθοδολογίας του Δικαίου ΑΠΘ.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας zoom και θα μεταδοθεί μέσω του facebook live της σελίδας «Δημοκρατία και Δικαιώματα στα χρόνια του covid-19», με δυνατότητα συμμετοχής του κοινού μέσω ερωτημάτων. Η σύνδεση του κοινού στη συζήτηση θα μπορεί να γίνει μέσω της σελίδας την προβλεπόμενη ημέρα και ώρα.
Τη διάδραση κοινού-ομιλητών συντονίζουν η Ειρήνη Περπερίδου, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Φιλοσοφίας του Δικαίου ΑΠΘ και ο Θωμάς Ψήμμας, ΔΝ Φιλοσοφίας του Δικαίου ΑΠΘ.

Η συζήτηση διεξάγεται σε συνέχεια του μαθήματος Φιλοσοφίας και Μεθοδολογίας του Δικαίου του ΠΜΣ Θεωρίας Δικαίου και Διεπιστημονικών Νομικών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σχόλια