ΔΣ Πειραιά: Ανακοίνωση μελών του Διοικ. Συμβουλίου – Ερωτήματα προς την Ολομέλεια των Προέδρων

0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΔΣ ΤΟΥ ΔΣΠ

Με την παρούσα ανακοίνωση επιθυμούμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας, να αναδείξουμε αυτήν και να καταστήσουμε κοινωνούς τους συναδέλφους μας σε σχέση με το τιθέμενο πλαίσιο διεκδίκησης από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα. Πρέπει επί της αρχής να γίνει ξεκάθαρο ότι αυτό που προκρίνεται ως λύση, το κλείσιμο ή άνοιγμα των δικαστηρίων και των γραφείων μας όσο δεν συνοδεύεται με ουσιαστικά μέτρα στήριξης για την απώλεια του εισοδήματός μας και προστασίας της υγείας μας, είναι εμπαιγμός.

Οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου, είτε έχουν ανοιχτά είτε κλειστά γραφεία,
θα πρέπει να ανταποκριθούν σε όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, να πληρώσουν ενοίκια και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ασφαλιστικές εισφορές και σε αρκετές περιπτώσεις μισθούς, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, την ώρα που η δικηγορική ύλη έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κυβέρνηση αφού στην αρχή της πανδημίας ενέπαιξε τους επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενους με τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ προγράμματα επιμόρφωσης που κατέληξαν στο φιάσκο των «σκοιλ ελικικού», έρχεται τώρα να παρουσιάσει ως παροχή το βοήθημα που θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ (προερχόμενο από πόρους των ίδιων των δικηγόρων) και θα ανέρχεται -στην καλύτερη των περιπτώσεων- στο ποσό των € 400 ευρώ, θα δοθεί δε μάλιστα με εισοδηματικά κριτήρια.

Η κίνηση αυτή, όλως περιέργως, επικροτείται από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, ως επίτευξη στόχου διεκδίκησης από την πρώτη πανδημία, αποσιωπώντας ωστόσο ότι η απαίτηση μας αυτή δεν έθετε εισοδηματικά κριτήρια και σε καμία περίπτωση δεν εξαντλούσε το πλαίσιο των διεκδικήσεων μας.

Ποια θα είναι η δικαιολογία προς ένα συνάδελφο που δεν θα πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που θα θέσουν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις; Ότι δεν θα λάβει ούτε αυτό το πενιχρό ποσό, για το οποίο ωστόσο έχει ήδη πληρώσει από το υστέρημά του εισφορές, και μάλιστα πολλαπλάσιες;

Τι απέγινε η εκπεφρασμένη άποψη της Ολομέλειας ότι «Μόνη και απόλυτα επιβεβλημένη λύση σε αυτόν τον τραγέλαφο που έχει με ευθύνη της Κυβέρνησης δημιουργηθεί, είναι η άμεση υλοποίηση κυβερνητικών εξαγγελιών με την έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800 ευρώ τους δικηγόρους. Η καταβολή αυτή, δεν συνδέεται με την περιορισμένη επαναλειτουργία των δικαστηρίων, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Σε περίπτωση, τυχόν νέας υπαναχώρησης της Κυβέρνησης, το σώμα θα προβεί σε δυναμικούς τρόπους αντίδρασης».

Ποια είναι η θέση της Ολομέλειας αναφορικά με τη μεσοπρόθεσμη τουλάχιστον αναστολή πλειστηριασμών μέχρι τουλάχιστον και το Μάρτιο του 2021, την ίδια στιγμή που ματαιώνονται τόσο ανακοπές κατά της εκτέλεσης, αλλά και αιτήσεις αναστολών, με αποτέλεσμα οι πολίτες να κινδυνεύουν να απολέσουν όχι μόνο κατοχυρωμένα δικονομικά τους δικαιώματα, αλλά και περιουσιακά;

Ποια είναι η θέση της Ολομέλειας για την επιβεβλημένη αναστολή ισχύος του νέου πτωχευτικού κώδικα (Ν. 4738/2020) που ψηφίστηκε λίγες ημέρες πριν το δεύτερο lockdown και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την απουσία κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2021;

Σε συνέχεια των αμέσως ανωτέρω, είναι επιτακτική ανάγκη να ανασταλεί η έναρξη ισχύος του Νόμου για την επίσπευση των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, καθ’ όσον πέρα από τις αντισυνταγματικές του προβλέψεις, δεν είναι ακόμα έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ είναι ανέφικτο εν μέσω πανδημίας οι δανειολήπτες να προμηθευτούν από Δημόσιες Υπηρεσίες και Τράπεζες, τα απαραίτητα έγγραφα.

Ούτε βεβαίως μπορεί η Ολομέλεια να επιχαίρει για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, από την οποία θα επωφεληθεί το 8% των δικηγόρων (3.500 από 40.000 δικηγόρους), πολλώ δε μάλλον για την αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, που οδηγούν στη σώρευση οφειλών οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να καταβληθούν ως δια μαγείας τον Απρίλιο του 2021.

Υπό τις παρούσες συνθήκες λοιπόν, θα πρέπει να απαιτήσουμε άμεσα, υπό τη μορφή απόφασης του ΔΣ του ΔΣΠ, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας στους χώρους των δικαστηρίων αλλά και να αξιώσουμε περαιτέρω χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και μία σειρά μέτρων πρόληψης προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε τρίτο καταστροφικό lockdown.
 

Συμπερασματικά: Απαιτούμε και διεκδικούμε:

 

• Άμεση καταβολή σε όλους του δικηγόρους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ποσού € 800, εξαγγελία που η υλοποίησή της εκκρεμεί ήδη από την 1ο lockdown.

 

• Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση της πανδημίας.

 

• Αναστολή επιβολής του τέλους επιτηδεύματος, τουλάχιστον για το τρέχον έτος.

• Όλα τα έκτακτα μέτρα (άδειες ειδικού σκοπού, έκτακτα επιδόματα, απαγόρευση απόλυσης, ασφαλιστική κάλυψη κ.λπ.) που αφορούν τους εργαζόμενους με τυπική μισθωτή σχέση εργασίας να περιλάβουν και όλους τους εργαζόμενους – μισθωτούς δικηγόρους.

 

• Άμεση εξόφληση όλων των (ληξιπρόθεσμων έως και επί δυόμισι έτη) οφειλών του ΤΑΧΔΙΚ προς τους δικηγόρους από Νομική Βοήθεια και αυτεπάγγελτους διορισμούς.

 

• Ικανοποίηση των παγίων οικονομικών διεκδικήσεων του δικηγορικού σώματος (θέσπιση αφορολογήτου € 12.000, απαλλαγή από ΦΠΑ για ακαθάριστα έσοδα κάτω των € 25.000 κλπ).
• Αναστολή για όσο διάστημα χρειαστεί όλων των πλειστηριασμών και κατασχέσεων και κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, κάθε είδους αναγκαστικής είσπραξης, και των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

• Αναστολή έναρξης ισχύος του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα και του Νόμου Επίσπευσης των Υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη.
• Άμεση ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού.
• Μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού σε σχολεία και ΜΜΜ, δωρεάν τεστ κορωνοϊού στις πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
 
Χρήστος Ηλιάδης, Γεν. Γραμματέας ΔΣΠ
Γιωργος Καλτσάς, μέλος ΔΣ ΔΣΠ
Ιωάννης Καρδαράς, μέλος ΔΣ ΔΣΠ
Κυριάκος Καρυδάς, μέλος ΔΣ ΔΣΠ
Αντώνης Κασιμάτης, μέλος ΔΣ ΔΣΠ
Νικόλαος Μπιλίρης, μέλος ΔΣ ΔΣΠ
Αθηνά Σταμελάκη, μέλος ΔΣ ΔΣΠ
Μάνθος Τριαντάφυλλος, μέλος ΔΣ ΔΣΠ