ΕΑΝΔιΘ: Ανακοίνωση σχετικά με την Απαγόρευση των Συγκεντρώσεων

0

Θεσσαλονίκη 16-11-2020,

Παρακολουθούμε σχολαστικά το διάλογο που εξελίσσεται έπειτα από την πρόσφατη υπ’ αριθμόν 1029/8.18 (ΦΕΚ 5046 Β΄ /14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία θεσπίστηκε απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων άνω των 3 ατόμων σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια για χρονικό διάστημα από 15 Νοεμβρίου στις 06.00 έως 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00.

Με την απόφαση αυτή κλιμακώνεται εμφατικά η ήδη από τις προηγούμενες ημέρες εξαγγελθείσα πολιτική αυστηροποίησης των περιορισμών που αφορούν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και με τρόπο τραχύ έρχεται να θέσει εμπόδια στην πραγμάτωση του δικαιώματος υπό το πρίσμα της πανδημικής κρίσης. Μόλις προχθές γίναμε μάρτυρες περιστατικών που οφείλουν να επαγρυπνήσουν την νομική και ηθική μας συνείδηση ως νέων και ασκούμενων δικηγόρων αλλά και ως πολιτών. Τόσο η παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης κατά των συνδικαλιστών νοσοκομειακών γιατρών, οι συλλήψεις πολιτών κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία στη Θεσσαλονίκη, όσο και τα κλιμακούμενα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας που λαμβάνουν χώρα εδώ και ημέρες σε πόλεις ανά την Ελλάδα, μας οδηγούν στο να κρούσουμε επιτακτικά τον κώδωνα του κινδύνου.

Η πανδημία, την οποία όλοι και όλες βιώνουμε μας αναγκάζει να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα διαμορφώνοντας παράλληλα ισορροπίες διαφορετικές από εκείνες που είχαμε συνηθίσει. Ο φετινός εορτασμός της επετείου της 17 Νοεμβρίου, πιο συγκεκριμένα, τίθεται στο επίκεντρο σε μία χρονική συγκυρία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ξανά μία πρωτόγνωρη απειλή με τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας να δοκιμάζονται και τις προσωπικές και επαγγελματικές μας ελευθερίες να περιορίζονται αναγκαστικά λόγω συνθηκών. Ως κλάδος βιώσαμε εξ΄ αρχής τις συνέπειες της κρίσης αυτής που μας ώθησε σε μία πραγματικότητα καλλιεργημένης ανασφάλειας και αγωνιών.

Θα μπορούσαμε εύκολα να στρέψουμε το κεφάλι αδιάφορα σε κάποια άλλη μεριά. Έχουμε χρέος, ωστόσο, ως νέοι επιστήμονες, να σταθούμε απέναντι στη διαφαινόμενη αποδυνάμωση του Κράτους Δικαίου. Η ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος δεν μπορεί να πραγματοποιείται κατά το δοκούν εξυπηρετώντας κομματικές στρατηγικές. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας καθιερώνει απαγόρευση με τρόπο αντισυνταγματικό κατά παράβαση του άρθρου 11 του Συντάγματος πλήττοντας τον πυρήνα του θεσπισμένου, βαθιά δημοκρατικού, πολιτικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι.

Ανησυχούμε έντονα για το γεγονός πως υφιστάμεθα πολιτικές και αποφάσεις που θίγουν κατάφωρα κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα καθώς αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια πολλών αμφιβόλου συνταγματικότητας μέτρων. Οφείλουμε μέσα από τις θέσεις μας, την καθημερινή μας πρακτική ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης να σταθούμε στο πλευρό όλων εκείνων που εγείρουν ερωτήματα για την νομιμότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται. Οι πρακτικές και οι εικόνες των οποίων γινόμαστε θεατές εφιστούν την προσοχή μας τόσο βραχυπρόσθεσμα, όσο και σε έναν περισσότερο μακροπρόσθεσμο ορίζοντα αναγκάζοντας μας ως μέλη του νομικού κόσμου να επαγρυπνούμε διαρκώς, ούτως ώστε να διαφυλάττουμε τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους και των θεσμών που με τόσους αγώνες και αίμα κατακτήθηκε.”

Για το ΔΣ της ΕΑΝΔιΘ

Ο Πρόεδρος………………………Ο Γραμματέας

Τρασανίδης Γιάννης……………….Σαλονικίδης Παύλος