spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕμπορία ανθρώπων: ο αγώνας της ΕΕ κατά της εκμετάλλευσης

Εμπορία ανθρώπων: ο αγώνας της ΕΕ κατά της εκμετάλλευσης

spot_img
spot_img

Μάθετε πώς η ΕΕ ενισχύει τους κανόνες κατά της εμπορίας ανθρώπων προκειμένου να εμποδίσει την εκμετάλλευση.

Τι είναι η εμπορία ανθρώπων; 
  • Σεξουαλική εκμετάλλευση – θύματα είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά.
  • Καταναγκαστική εργασία – θύματα κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες, αναγκασμένα να εργαστούν σε εντατικές δουλειές ή κρατούνται σε οικιακή δουλεία.
  • Καταναγκαστικές εγκληματικές δραστηριότητες – τα θύματα πρέπει να συμμετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες, η άρνηση ή αποτυχία των οποίων μπορεί να τους επιφέρει βαρύτατες τιμωρίες.
  • Δωρεά οργάνων – τα θύματα συχνά βλέπουν ελάχιστη έως καθόλου αποζημίωση και αντιμετωπίζουν κινδύνους για την υγεία τους.Εμπορία ανθρώπων είναι η στρατολόγηση, η μεταφορά, η στέγαση ή η απαγωγή τους, απάτη ή εξαπάτηση, με σκοπό την εκμετάλλευσή τους για κέρδος.


   Περισσότερα στοιχεία για το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων

   Κάθε χρόνο καταγράφονται στην ΕΕ πάνω από 7.000 θύματα εμπορίας ανθρώπων, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλά θύματα δεν εντοπίζονται.

   Η πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια, αλλά ο αριθμός των ανδρών αυξάνεται ιδιαίτερα όσον αφορά στην καταναγκαστική εργασία.

   Κατηγορίες εμπορίας ανθρώπων

   Μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών της εμπορίας ανθρώπων είναι:

      Τα αίτια της εμπορίας ανθρώπων

  Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι ανισότητες εντός και μεταξύ των χωρών, οι ολοένα και πιο περιοριστικές πολιτικές μετανάστευσης και η αυξανόμενη ζήτηση για φθηνό εργατικό δυναμικό είναι μεταξύ των βαθύτερων αιτιών. Η φτώχεια, η βία και οι διακρίσεις καθιστούν τα άτομα ευάλωτα στην εμπορία ανθρώπων.

  Τι κάνει η ΕΕ;

  Το έργο της ΕΕ μέχρι στιγμής

  Το 2011, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Οδηγία κατά της Εμπορίας Ανθρώπων για την προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων και την τιμωρία των διακινητών. Η οδηγία στοχεύει στην πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και αναγνωρίζει ότι καθώς γυναίκες και άνδρες υφίστανται συχνά εκμετάλλευση για διαφορετικούς σκοπούς, τα μέτρα βοήθειας και υποστήριξης θα πρέπει να εξαρτώνται από το φύλο.

  Η πορεία της ΕΕ προς τα εμπρός

  Μορφές εκμετάλλευσης έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, με την εμπορία ανθρώπων να μετατοπίζεται όλο και περισσότερο στο Διαδίκτυο. Πιο πρόσφατα, η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε μαζικό εκτοπισμό γυναικών και παιδιών και δημιούργησε νέο χώρο για εγκληματικές οργανώσεις.

  Σε αυτό το πλαίσιο, στις 19 Δεκεμβρίου 2022 η Επιτροπή πρότεινε την ενίσχυση των εξής κανόνων:

  • Καθιστώντας ποινικό αδίκημα τον αναγκαστικό γάμο και την παράνομη υιοθεσία

 • • Προσθήκη αδικημάτων εμπορίας ανθρώπων που διαπράττονται ή διευκολύνονται μέσω τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

 • Υποχρεωτικές κυρώσεις για αδικήματα εμπορίας ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των παραβατών από δημόσια οφέλη ή του προσωρινού ή οριστικού κλεισίματος των εγκαταστάσεων όπου διαπράχθηκε το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων

 • Επίσημοι εθνικοί μηχανισμοί παραπομπής για τη βελτίωση της έγκαιρης αναγνώρισης και παραπομπής για βοήθεια και υποστήριξη των θυμάτων

 • • Καθιστώντας ποινικό αδίκημα την εν γνώσει χρήση υπηρεσιών που παρέχονται από θύματα εμπορίας ανθρώπων

 • Ετήσια συλλογή δεδομένων για την εμπορία ανθρώπων σε όλη την ΕΕ

  H θέση του Κοινοβουλίου

  Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να δώσουν προτεραιότητα στην αποτελεσματικότερη προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Η θέση του Κοινοβουλίου περιλαμβάνει:

  • Διασφάλιση ότι τα θύματα που χρειάζονται διεθνή προστασία λαμβάνουν την κατάλληλη υποστήριξη και προστασία και ότι γίνεται σεβαστό το δικαίωμά τους στο άσυλο.

  • Διασφάλιση ότι τα θύματα δεν διώκονται για εγκληματικές πράξεις που εξαναγκάστηκαν να διαπράξουν.

  • Εξασφάλιση υποστήριξης στα θύματα χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση που αφορά το φύλο, την αναπηρία και το παιδί και βασίζεται σε μια διατομεακή προσέγγιση.

  • Συμπερίληψη μέτρων κατά της εμπορίας ανθρώπων στα σχέδια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης όταν συμβαίνουν φυσικές καταστροφές, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία ή μεταναστευτικές κρίσεις.

  Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές προτείνουν ότι το να γίνει μια γυναίκα παρένθετη μητέρα μέσω της χρήσης βίας, απειλής ή εξαναγκασμού θα πρέπει να θεωρείται ποινικό αδίκημα. Αυτό θα έδινε στις γυναίκες δικαιώματα ως θύματα σύμφωνα με τους κανόνες, ενώ οι δράστες θα διώκονταν ποινικά.

  Το Κοινοβούλιο συμφώνησε στη θέση του τον Οκτώβριο του 2023 και είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ΕΕ.

  Για περισσότερες πληροφορίες:

  Ελέγξτε τη νομοθεσία: Στρατηγική για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων

spot_img

Lawjobs