ΕΕ-Κίνα: Το Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως στη συμφωνία για τις γεωγραφικές ενδείξεις

0

Το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για τη συνεργασία όσον αφορά τις γεωγραφικές ενδείξεις και την προστασία των ενδείξεων αυτών.

Ένας κατάλογος 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων του αγροδιατροφικού τομέα, όπως Queso Manchego, Champagne, Cava, Polska Wódka, φέτα, Münchener Bier, Irish whiskey, Porto, Prosciutto di Parma και ούζο, θα προστατεύεται νομικά στην Κίνα από τις απομιμήσεις και την κατάχρηση της ονομασίας αυτών των προϊόντων. Ομοίως, 100 κινεζικά προϊόντα, για παράδειγμα Pixian Dou Ban (πάστα σπερμάτων φασολιών Pixian), Anji Bai Cha (άσπρο τσάι Anji), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin) και Anqiu Da Jiang (πιπερόριζα Anqiu), θα προστατεύονται στην ΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί ο αμοιβαίος σεβασμός της αφρόκρεμας των γεωργικών παραδόσεων εκατέρωθεν.

Επόμενα στάδια

Μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11 Νοεμβρίου 2020 και την απόφαση που εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο, η συμφωνία θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021.

Σε τέσσερα χρόνια, το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα επεκταθεί, ώστε να καλύψει άλλες 175 γεωγραφικές ενδείξεις και από τα δύο μέρη. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης έναν μηχανισμό βάσει του οποίου θα μπορούν να προστεθούν στη συνέχεια περισσότερες γεωγραφικές ενδείξεις.

Πλαίσιο

Η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας στον τομέα των γεωγραφικών ενδείξεων ξεκίνησε το 2006 και οδήγησε, έξι χρόνια αργότερα, στην πρώτη παρτίδα 10 προϊόντων που προστατεύονται σε κάθε πλευρά.

Το 2019, η Κίνα ήταν ο τρίτος σημαντικότερος προορισμός για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ, με ποσό που ανήλθε σε 14,5 δισ. ευρώ. Είναι επίσης ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός για τις εξαγωγές προϊόντων της ΕΕ που φέρουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των αλκοολούχων ποτών και άλλων αγροδιατροφικών προϊόντων, και τα οποία αντιπροσωπεύουν ποσοστό 9 % σε αξία.

Από άποψη αξίας, η αγορά γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ ανέρχεται σε περίπου 74,8 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 6,8 % των τροφίμων και ποτών της ΕΕ, και οι εξαγωγές αξίας 16,9 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν το 15,4 % του συνόλου των εξαγωγών τροφίμων και ποτών της ΕΕ.

“Είναι η πρώτη φορά που υπογράφουμε συμφωνία με την Κίνα για την αμοιβαία προστασία γεωγραφικών ενδείξεων. Τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα προστατεύονται καλύτερα στην κινεζική αγορά έναντι παρόμοιων προϊόντων που δεν έχουν την καταγωγή που δηλώνει η γεωγραφική ένδειξη. Αυτό θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς την Κίνα και θα ενισχύσει τη θέση τους στην αγορά.”

Peter Altmaier, Ομοσπονδιακός Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου «Εμπόριο»