Το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα κανονισμό που ενισχύει το κανονιστικό πλαίσιο προληπτικής εποπτείας για τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ένωση. Ο κανονισμός για την «αλυσιδωτή δομή» εισάγει στοχευμένες προσαρμογές προκειμένου να βελτιωθεί η δυνατότητα εξυγίανσης των τραπεζικών ιδρυμάτων. Συμβάλλει στο να διασφαλίζεται ότι οι τράπεζες θα διατηρήσουν την ανθεκτικότητά τους και την ικανότητά τους να αντέχουν μελλοντικούς κλυδωνισμούς.
Σκοπός αυτού του αναθεωρημένου ενωσιακού πλαισίου εξυγίανσης των τραπεζών είναι να διασφαλιστεί καλύτερα ότι η απορρόφηση των ζημιών και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πραγματοποιείται με ιδιωτικά μέσα όταν οι εν λόγω τράπεζες καθίστανται οικονομικά μη βιώσιμες και τίθενται υπό καθεστώς εξυγίανσης.
“Όπως δείχνουν οι οικονομικές επιπτώσεις της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, είναι ουσιαστικό να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι νέοι κανόνες που εγκρίναμε σήμερα θα διασφαλίσουν ότι έχουμε σταθερές και ανθεκτικές τράπεζες χωρίς να επιβάλουμε σημαντική αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεών τους. Ακόμη και οι σύνθετοι τραπεζικοί όμιλοι θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντέχουν στους σημερινούς και τους μελλοντικούς κλυδωνισμούς.”
Zbyněk Stanjura, Υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας
Ιστορικό
Στις 28 Οκτωβρίου 2021 η Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση «αλυσιδωτής δομής». Η πρόταση εντάσσεται στο ενιαίο εγχειρίδιο κανόνων της τραπεζικής ένωσης και τροποποιεί τους κανόνες που προβλέπονται στον κανονισμό για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και στην οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών.
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (κανονισμός για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις ή ΚΚΑ) θεσπίζει, από κοινού με την οδηγία 2013/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις ή ΟΚΑ), το κανονιστικό πλαίσιο προληπτικής εποπτείας για τα πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ένωση.
Αυτό το πλαίσιο προληπτικής εποπτείας των τραπεζών συμπληρώνεται από κανόνες για την εξυγίανση των τραπεζών, δηλαδή την ομαλή έξοδο του συνόλου ή μέρους των τραπεζικών επιχειρήσεων για την αποφυγή των καταστροφικών επιπτώσεων των πτωχεύσεων, όπου αυτό είναι σκόπιμο και εφικτό. Η τελευταία επικαιροποίηση του πλαισίου εξυγίανσης των τραπεζών («BRRD2») τέθηκε σε ισχύ το 2019, αλλά αργότερα εντοπίστηκαν ζητήματα τα οποία απαιτούσαν πρόσθετες διορθώσεις. Η πρόταση αλυσιδωτής δομής στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
Το Συμβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του εντολή στις 21 Δεκεμβρίου 2021. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση στα μέσα Φεβρουαρίου του 2022. Οι τριμερείς διάλογοι μεταξύ των συννομοθετών ξεκίνησαν στις 31 Μαρτίου 2022 και ολοκληρώθηκαν με την συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 28 Απριλίου 2022. Η σημερινή επίσημη έκδοση του κανονισμού αποτελεί το τελικό στάδιο της διαδικασίας.