ΕΚ: Ανησυχία για τις επιθέσεις στα ΜΜΕ στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία

Τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης είναι ζωτικής σημασίας για τις δημοκρατικές κοινωνίες, λένε οι ευρωβουλευτές, καλώντας την Επιτροπή και το Συμβούλιο να τα υπερασπιστούν σθεναρά.

0

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με την Επίτροπο Jourová και την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Zacarias, οι ευρωβουλευτές τόνισαν τη σημασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης για τη δημοκρατία και τις δημοκρατικές κοινωνίες και επέμειναν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία τους από πολιτικές παρεμβάσεις. Κάλεσαν την Επιτροπή να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την προστασία των δημοσιογράφων στην Ευρώπη και να σταματήσει την ατιμωρησία ορισμένων κυβερνήσεων, αλλά και το Συμβούλιο να ολοκληρώσει τις διαδικασίες του άρθρου 7 σε σχέση με την Ουγγαρία και την Πολωνία. Ορισμένοι επανέλαβαν επίσης ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου.

Αρκετοί ευρωβουλευτές ωστόσο απέρριψαν τη συζήτηση στο σύνολό της, επικαλούμενοι πολιτική μεροληψία και έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με την πραγματική κατάσταση στα σχετικά κράτη μέλη, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι επιδεικνύουν μισαλλοδοξία απέναντι σε διαφορετικές απόψεις από τις δικές τους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση εδώ.


Σχετικές πληροφορίες

Η συζήτηση τέθηκε στην ημερήσια διάταξη μετά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν λόγω της άρνησης ανανέωσης της άδειας του ραδιοσταθμού Klubradio στην Ουγγαρία, τα σχέδια της κυβέρνησης της Πολωνίας για την επιβολή ειδικού τέλους στα έσοδα από διαφημίσεις στα ΜΜΕ, και τις καταγγελίες περί πολιτικών παρεμβάσεων στα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης.

Τον Νοέμβριο του 2020, το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, την προστασία των δημοσιογράφων στην Ευρώπη, τη ρητορική μίσους, την παραπληροφόρηση και το ρόλο των πλατφορμών