spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsEK: Έναρξη Ολομέλειας με ανακοινώσεις για περισσότερη ακεραιότητα, ανεξαρτησία και λογοδοσία

EK: Έναρξη Ολομέλειας με ανακοινώσεις για περισσότερη ακεραιότητα, ανεξαρτησία και λογοδοσία

spot_img

Η πρόεδρος Metsola ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για την ενίσχυση της ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας του Κοινοβουλίου.

Η πλήρης δήλωση της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα νέα μέτρα:

«Ήθελα επίσης να μιλήσω για τις αποφάσεις που απαιτούνται για να ληφθούν μέτρα σε αυτό το Κοινοβούλιο για την ενίσχυση της ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερηφανεύεται για τον ανοικτό χαρακτήρα του, την προσβασιμότητά του και την πρακτική του νομοθετείν δημόσια. Δεν είμαστε σε κάποιο φανταστικό γυάλινο πύργο. Το αξίωμα ότι ‘η ανοιχτή στάση χτίζει εμπιστοσύνη’ είναι σημαντικό για εμάς και το υπερασπιζόμαστε. Και κάθε κατάχρηση ή λανθασμένη χρήση των εργαλείων που δημιουργήσαμε για το σκοπό αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται δυναμικά, συστηματικά και με τρόπο που αντιμετωπίζει τις όποιες αδυναμίες.

Τα γεγονότα του περασμένου μήνα οδήγησαν στην ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους πολίτες τους οποίους εκπροσωπούμε. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό. Και οι πολίτες, δικαίως, απαιτούν λογοδοσία και ακεραιότητα. Θα απαντήσουμε στο κάλεσμα.

Σας υποσχέθηκα τον περασμένο μήνα ότι θα επιστρέψουμε με μια σειρά μεταρρυθμίσεων.

Με τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων, συμφωνήσαμε για μια πρώτη προσέγγιση σε ορισμένα σημεία που μπορούν να έχουν σημαντικές προεκτάσεις. Αυτή είναι η αρχή, όχι το τέλος. Θα ξεκινήσουμε με τα μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε γρήγορα, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε όλους τους τομείς.

Ως σημείο εκκίνησης, θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική για την καταπολέμηση του φαινομένου των ‘περιστρεφόμενων θυρών’, πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη λογοδοσία και τον έλεγχο των εκπροσώπων συμφερόντων, πώς μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα ποιος έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας. Θα ζητήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια και από εκείνους που εκπροσωπούν τα συμφέροντα τρίτων χωρών και από πρώην ευρωβουλευτές.

Θα ρίξουμε φως στο τι κάνουμε ως ευρωβουλευτές, με περισσότερες και σαφέστερες πληροφορίες που θα διατίθενται στο κοινό. Θα επιβάλουμε κανόνες που απαγορεύουν κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση με τις επίσημες δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – ιδίως όσον αφορά τις επαφές με τρίτες χώρες.

Θα κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι το κοινό θα έχει σαφείς πληροφορίες σχετικά με τις δηλώσεις για τα οικονομικά μας και θα εξασφαλίσουμε καλύτερη κατάρτιση σχετικά με τις καταγγελίες δημοσίου συμφέροντος και τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανόνες. Θα ενισχύσουμε τα μέτρα για την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αντισταθούμε στις ξένες παρεμβάσεις.

Θα ενισχύσουμε τα συστήματά μας, θα αντιμετωπίσουμε τυχόν ελλείψεις και θα είμαστε ειλικρινείς και ανοιχτοί καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Και θα τα κάνουμε όλα αυτά προστατεύοντας παράλληλα την ελευθερία της εντολής μας ως αιρετών αντιπροσώπων. Δεν θα την βλάψουμε – αντίθετα, θα την ενισχύσουμε, και θα το κάνουμε τονίζοντας τον σημαντικό, τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι ευρωβουλευτές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη και τον ρόλο μας στο να κάνουμε τη ζωή των Ευρωπαίων λίγο ασφαλέστερη, λίγο πιο δίκαιη, λίγο πιο ισότιμη.

Το Κοινοβούλιό μας είναι η ενσάρκωση της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και χρειάζομαι τη βοήθειά σας για την ενίσχυση των πυλώνων που την στηρίζουν. Αυτό το οφείλουμε στους πολίτες μας, σε όλους όσοι προηγήθηκαν και σε όλους εκείνους που θα ακολουθήσουν».

Η πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι οι βελγικές αρχές ζήτησαν την άρση των ασυλιών των ευρωβουλευτών Andrea Cozzolino (Σοσιαλιστές, Ιταλία) και Marc Tarabella (Σοσιαλιστές, Βέλγιο). Το αίτημα αυτό θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, το Κοινοβούλιο θα διεξαγάγει εκλογές για το νέό ή τη νέα Αντιπρόεδρο που θα αντικαταστήσει την Εύα Καϊλή (Μη εγγεγραμμένη, Ελλάδα).

Ένα λεπτό σιγής για τον πρώην πρόεδρο Sassoli

Οι ευρωβουλευτές κράτησαν ένα λεπτό σιγής στη μνήμη του προέδρου David Sassoli, ο οποίος απεβίωσε πριν από ένα χρόνο, και του ευρωβουλευτή Miroslav Číž (Σοσιαλιστές, Σλοβενία), ο οποίος απεβίωσε στις 29 Δεκεμβρίου 2022.

Ιράν

Όσον αφορά το Ιράν, η πρόεδρος Metsola επανέλαβε την έκκληση του Κοινοβουλίου προς τη διεθνή κοινότητα να απαντήσει δυναμικά στην καταστολή από το καθεστώς. Οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες και τις εκτελέσεις πρέπει να λογοδοτήσουν, πρόσθεσε.

Ουκρανία

Μετά από μια σειρά «τυφλών» επιθέσεων από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες, η πρόεδρος δήλωσε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει πολιτική, ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Το χρηματοδοτικό πακέτο των 18 δισ. ευρώ που ψήφισε το Κοινοβούλιο θα αρχίσει να εκταμιεύεται αυτή την εβδομάδα και η εκστρατεία «Generators of Hope» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τις πόλεις και τα χωριά της ΕΕ να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

ΤΡΙΤΗ

Η δήλωση της Επιτροπής σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τις καταγγελίες περί διαφθοράς και ξένων παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το Μαρόκο, και την ανάγκη αύξησης της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προστέθηκε ως δεύτερο σημείο το απόγευμα, μετά την ώρα των ερωτήσεων προς την Επιτροπή. Κατά συνέπεια, η συνεδρίαση θα παραταθεί έως τις 23:00 (ώρα Γαλλίας).

Η δήλωση της Επιτροπής σχετικά με την απάντηση της ΕΕ στην φρικτή επίθεση εναντίον αμάχων στο Ντνίπρο για την η ενίσχυση των κυρώσεων κατά του καθεστώτος Πούτιν και τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία προστίθεται ως το πέμπτο σημείο το απόγευμα.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Οι δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και διάσωσης, προστίθενται ως έκτο σημείο. Κατά συνέπεια, η συνεδρίαση παρατείνεται έως τις 23:00 (ώρα Γαλλίας).

Πληροφορίες σχετικά με τις ψηφοφορίες διατίθενται στο τμήμα «σημαντικές πληροφορίες και έγγραφα».

Αίτημα της Επιτροπής Απασχόλησης για έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο και την Επιτροπή σχετικά με την οδηγία για τους εργαζομένους σε πλατφόρμες

Οι αποφάσεις των επιτροπών για την έναρξη διοργανικών διαπραγματεύσεων (άρθρο 71) δημοσιεύονται

Εάν δεν υποβληθεί αίτημα για ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο σχετικά με την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12.00 (τοπική ώρα), η αρμόδια επιτροπή μπορεί να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις.

spot_img

Lawjobs