spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕκδήλωση για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου

Εκδήλωση για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου

spot_img

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023, η εκδήλωση για τις «Ψηφιακές Υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου» που διοργάνωσε το Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο στο πλαίσιο των ενεργειών δημοσιότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020 και του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία ΕΠΑνΕΚ 2014-2020».

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κος Δημήτρης Κακούρης, ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κος Γεώργιος Ρούσκας, η Αντιπρόεδρος, κα Ελένη Κοντογεώργου και ο Γενικός Γραμματέας του συλλόγου, κος Θεόδωρος Χαλκίδης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κος Ζώης Σταυρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, κος Τάσος Βάππας και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, κα Βασιλική Παραδιά.

Οι εργασίες της εκδήλωσης ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Ελληνικού Κτηματολογίου, κ. Στέλιου Σακαρέτσιου, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικές ψηφιακές υπηρεσίες που ενεργοποιήθηκαν, την προηγούμενη τετραετία στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, ενώ παρουσίασε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, από την ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον Υπουργό, Δημήτρη Παπαστεργίου, και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Ο κ. Σακαρέτσιος παρουσίασε, επίσης, στοιχεία από τη λειτουργία της πλατφόρμας «ψηφιακής έκδοσης αριθμών προτεραιότητας» που έχει ενεργοποιηθεί στα Κτηματολογικά Γραφεία της Αθήνας, του Πειραιά, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, η οποία έβαλε τέλος στο φαινόμενο σχηματισμού ουρών. Την πλατφόρμα έχουν χρησιμοποιήσει, ήδη, περισσότεροι από 14.000 πολίτες και επαγγελματίες.

Πρόσθετα, αναφέρθηκε στις περισσότερες από 150.000 υποθέσεις που εκκρεμούν στα Κτηματολογικά Γραφεία ανά την Ελλάδα, εκκρεμότητες για τις οποίες το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ήδη ενεργοποιούν ειδική πλατφόρμα εξ αποστάσεως νομικού ελέγχου, προκειμένου να είναι δυνατή η διεκπεραίωσή τους από Δικηγόρους μέσω προγραμματικών συμβάσεων.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κτηματολογίου, κα. Ολυμπία Μαρκέλλου, η οποία αναφέρθηκε στην πορεία της κτηματογράφησης και συγκεκριμένα στο ποσοστό συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας το οποίο έχει φτάσει στο 86% για το σύνολο της χώρας. Το συγκεκριμένο ποσοστό αντιστοιχεί σε 33,5 εκ. δικαιώματα, ενώ μέχρι το τέλος του 2025 υπολογίζεται ότι αυτό θα ανέλθει στο 98%. Παράλληλα, ζήτησε την κινητοποίηση των πολιτών για την υποβολή των δηλώσεών τους στο Κτηματολόγιο.

Επίσης, ανέφερε ως βασικό στόχο την ολοκλήρωση της μετάβασης των υποθηκοφυλακείων στην οριστική δομή του Κτηματολογίου έως το τέλος του 2023, επισημαίνοντας ότι σήμερα λειτουργούν 68 από τα 92 συνολικά Κτηματολογικά Γραφεία/Υποκαταστήματα. Μεταξύ των γραφείων αυτών είναι και το Κτηματολογικό Γραφείο της Αθήνας, από την άνοιξη του 2023.

Η κα. Μαρκέλλου, τόνισε ότι προτεραιότητα του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο αποτελεί η απλοποίηση των διαδικασιών και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις και ψηφιακά εργαλεία ώστε το Ελληνικό Κτηματολόγιο να αποτελεί μία σύγχρονη δομή που ανταποκρίνεται πλήρως στην ψηφιακή εποχή, με αρωγό το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο αποτελεί πυλώνα και εγγυητή της ψηφιοποίησης του Κράτους.

Η παρουσίαση της πρώτης ενότητας «Ψηφιακές Υπηρεσίες Διάθεσης Γεωχωρικών Δεδομένων INSPIRE» πραγματοποιήθηκε από τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Γεωχωρικών Πληροφοριών κ. Π. Λολώνη. Αναλυτικά αναφέρθηκε η δημιουργία και λειτουργία της Γεωπύλης Γεωχωρικών Δεδομένων INSPIRE και των υπηρεσιών πρόσβασης για πολίτες και επαγγελματίες στα γεωχωρικά δεδομένα του Κτηματολογίου, εναρμονισμένα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία INSPIRE (2007/2/ΕΚ) Κτηματολογίου.

 

Ακολούθησε η εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών και Χαρτογράφησης Φυσικού Περιβάλλοντος, κ. Μόσχου Βογιατζή, για τις «Ψηφιακές Υπηρεσίες για τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000». Παρουσιάστηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα για την ανάρτηση των ορίων του εθνικού καταλόγου των προστατευόμενων περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000 επί των ενιαίων χαρτογραφικών υποβάθρων του στο διαδίκτυο, για πολίτες και επαγγελματίες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Αν. Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πληροφορικής κ. Ευάγγελου Δήμα για τις «Ψηφιακές Υπηρεσίες για Συμβολαιογράφους» που προσφέρονται μέσω της ιστοσελίδας ktimatologio.gr και ktimatologio.gov.gr. Οι εν λόγω υπηρεσίες παρέχουν τη δυνατότητα στους συμβολαιογράφους να πραγματοποιούν εξ  αποστάσεως ψηφιακή έρευνα στις κτηματολογικές εγγραφές, να υποβάλλουν αιτήσεις καταχώρισης πράξεων και να παραλαμβάνουν πιστοποιητικά.

spot_img

Lawjobs