spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕκπροσώπηση της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE του ΕΚ για...

Εκπροσώπηση της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE του ΕΚ για το Κράτος Δικαίου

spot_img

Σε διακοινοβουλευτική συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα εθνικά Κοινοβούλια της ΕΕ, σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ένωση, συμμετείχαν οι Βουλευτές κ.κ. Άννα Μάνη Παπαδημητρίου και Ιωάννης Λοβέρδος, μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, καθώς και ο κ. Ιωάννης Μπουρνούς, μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα την 1η Δεκεμβρίου 2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν, ως βασικοί ομιλητές,  ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Didier Reynders και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας κ. Mikuláš Bek ως εκπρόσωπος της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, οι οποίοι ενημέρωσαν συνοπτικά για τα αποτελέσματα της τρίτης ετήσιας έκθεσης για το Κράτος Δικαίου που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2022 και για τις μελλοντικές ενέργειες των θεσμικών οργάνων για την προστασία των δημοκρατικών ελευθεριών εντός της Ένωσης.

Βουλευτές και ευρωβουλευτές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη μελλοντική πορεία του Μηχανισμού για τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, αλλά και για τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για την προστασία και την επιβολή των αξιών της Ένωσης.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν και οι Έλληνες Βουλευτές.

Συγκεκριμένα, η κ. Άννα Μάνη Παπαδημητρίου τόνισε  πόσο  σημαντικό είναι το έργο που επιτελεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως και την ξεχωριστή σημασία που έχει η Έκθεση για το Κράτος Δικαίου και οι ανά χώρα συστάσεις της. Σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά θετικά βήματα από την Ελλάδα ως προς την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη μεταρρύθμιση της εθνικής σχολής δικαστικών λειτουργών, την αναθεώρηση του κώδικα πολιτικής δικονομίας, τον νέο κώδικα  οργανισμού δικαστηρίων, την κωδικοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας και, κυρίως, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακών δράσεων που εκπονήθηκε ποτέ, το οποίο καθιστά την ελληνική δικαιοσύνη πιο φιλική και περισσότερο προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της εξέφρασε ανησυχία για τη συμβατότητα με τους κανόνες του κράτους δικαίου της διεξαγωγής των δικών με τηλεδιάσκεψη που υιοθετήθηκε λόγω πανδημίας.

Ο κ. Ιωάννης Λοβέρδος σημείωσε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ΕΕ στο τομέα της προστασίας του κράτους δικαίου και δήλωσε περήφανος για το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, η οποία έχει καταθέσει πρωτοποριακή νομοθεσία για την προστασία από παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφώνων και άλλων μέσων επικοινωνίας, καθώς και για τη  διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των  ΜΜΕ. Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τον λαϊκισμό και την ασυδοσία που παρατηρείται σε ΜΜΕ και, κυρίως, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία καυτηριάζουν και καταγγέλλουν χωρίς στοιχεία και αποδείξεις, «προσπαθώντας να υπονομεύσουν την εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση και γενικότερα τους θεσμούς προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλου είδους συμφέροντα», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Ιωάννης Μπουρνούς σημείωσε ότι, στη σημερινή εποχή, η ισχύς και η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών απειλείται από την εξασθένηση των εθνικών θεσμών σε διάφορα κράτη μέλη, όπως για παράδειγμα στην Ουγγαρία, η οποία αμφισβητεί επιπλέον ευθέως την υπεροχή του νομικού πλαισίου της Ένωσης. Συμπλήρωσε ότι το κράτος δικαίου πλήττεται κατάφωρα σε διάφορα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, καθώς διαπιστώνεται ότι «αξιωματούχοι πιθανότατα τελούν υπό άμεση ή έμμεση παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες και σκοτεινά συμφέροντα ενώ κυβερνήσεις προμηθεύονται τα μέσα και οργανώνουν την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, επιχειρηματιών και ερευνητών-δημοσιογράφων», όπως δήλωσε. Κατέληξε επισημαίνοντας ότι βουλευτές και ευρωβουλευτές, ως θεματοφύλακες των ευρωπαϊκών αξιών, θα πρέπει να δράσουν από κοινού για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών.

spot_img

Lawjobs