spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδα: Ο Επόμενος Προορισμός για Δραστηριότητα M & A ;

Ελλάδα: Ο Επόμενος Προορισμός για Δραστηριότητα M & A ;

spot_img

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2024 – Θα μπορούσε η Ελλάδα να εξελιχθεί στον επόμενο παγκόσμιο προορισμό M&A; Στο πλαίσιο του συνεδρίου «Mergers & Acquisitions Summit», το οποίο λαμβάνει χώρα σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καταξιωμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στις μεγάλες ευκαιρίες που επιφυλάσσει η δραστηριότητα στο πεδίο των συγχωνεύσεων και των εξαγορών για τη χώρα, μέσα από την εισροή κεφαλαίων, την ενίσχυση της καινοτομίας που φέρνουν οι στοχευμένες συνέργειες, αλλά και μέσα από την πρόσβαση σε νέες αγορές.

Στο πλαίσιο της εισαγωγικής τοποθέτησής του, ο Στέφανος Χαρακτινιώτης, Partner στη Zepos & Yannopoulos, αναφέρθηκε στις εγχώριες αλλά και τις παγκόσμιες τάσεις της συγκεκριμένης αγοράς, επισημαίνοντας ότι, παρά το γεγονός ότι υπήρχε μείωση στον όγκο της δραστηριότητας M&A παγκοσμίως το 2023, η Ελλάδα βίωσε τη μείωση αυτή με μικρότερη ένταση. Ανέφερε επίσης ότι οι περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα έγιναν στους κλάδους της τεχνολογίας και της βιομηχανίας, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν πλέον τη χώρα ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό που μπορεί να αναδειχθεί σε innovation hub.

Στη συζήτηση που ακολούθησε και εστίασε στην ευκαιρία που προσφέρεται στην Ελλάδα μέσω της δραστηριότητας M&A συμμετείχαν ο Στέφανος Θεοδωρίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Υπερταμείου, ο Χρυσός Καβουνίδης, Managing Director και Partner στην BCG, και ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι οποίοι μίλησαν για το πώς η χώρα μας μπορεί να ξεκλειδώσει δυνατότητες στο πεδίο αυτό και να τις αξιοποιήσει ως μοχλό ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης εξήγησε ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει αρκετά κεφάλαια, είτε από το εσωτερικό είτε από ξένους επενδυτές. Υπογράμμισε όμως πως είναι καίριας σημασίας το να μπορούν και οι μικρομεσαίες και οι οικογενειακές επιχειρήσεις να προσελκύσουν επενδυτές. Σε αυτό το πεδίο παίζει σημαντικό ρόλο το Υπερταμείο, έχοντας την ευθύνη να παρέχει οικονομική βοήθεια στις προαναφερθείσες επιχειρήσεις, καθώς όχι μόνο χρειάζεται να δημιουργήσει έναν δίαυλο ξένων επενδύσεων, αλλά και να προωθήσει μέσω του επενδυτικού ταμείου συνεπενδύσεις.

Ο κ. Καβουνίδης αναφέρθηκε εκτενώς στους βασικούς άξονες ενός επιτυχημένου M&A deal, τόσο για το εγχώριο όσο και για το διεθνές πεδίο, καθώς και στα στοιχεία εκείνα που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό. Επίσης, τόνισε τη σημασία της προοπτικής ανάπτυξη των εγχώριων επιχειρήσεων, καθώς με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσουν ξένους επενδυτές. Στη συνέχεια ο κ. Καρβουνίδης αναφέρθηκε διεξοδικά και στα στοιχεία που μπορεί να αποθαρρύνουν ένα M&A, όπως, για παράδειγμα, τα ζητήματα διαφορετικής εταιρικής κουλτούρας.

Τέλος, ο κ. Βέττας μίλησε εκτενώς για την προβλεπόμενη ανάπτυξη της δραστηριότητας των εγχώριων επιχειρήσεων και ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους το Μ&Α μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συγκριτικά χαμηλής παραγωγικότητας της χώρας, αλλά και στην αξιοποίηση των σημαντικών αδρανών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Δελεβέγκος της Καθημερινής.

Diamond Sponsor: Zepos Yannopoulos

Platinum Sponsor: Public Power Corporation

Silver Sponsors: ΑΟΝ, Ernst & Young, Grant Thornton, KBVL-Law Firm Member of Deloitte Legal Network, Kyriakides Georgopoulos Law Firm, Metlen Energy &  Metals (previously known as Mytilineos), PwC

Supporters: ΕOS Capital Partners

M&A Technology Partner: Datasite

Content Partner: Zepos Yannopoulos

Communication Partner: Tsomokos Communication

spot_img

Lawjobs